Stäng

Runacademys blogg

Tack för en härlig termin med löpargrupperna!

Publicerad

Under tretton veckor har vi sprungit, svettats och haft roligt tillsammans på träningarna med löpargrupperna! Tretton veckor där vi lärt oss hur man kan variera träningen både för att utvecklas och för att göra den roligare. Tretton veckor under vilka vi sett er utvecklats både konditionsmässigt men även i löptekniken.

Nu är träningarna över för denna gång, men i mars fortsätter vi utvecklingen då vi utmanar er på nya, spännande pass. Häng gärna med oss i vårens löpargrupper!

Men först en återblick från terminen som varit. Vad sägs om dessa siffror?

Höstens löpargrupper 2019:
Antal orter: 62
Antal deltagare: 4 632
Antal ledare: 387

Nytt för hösten var att vi införde ett renodlat nybörjarupplägg för de som aldrig sprungit tidigare eller haft ett längre uppehåll. Här var målet att successivt bygga upp kroppen för att på ett hållbart sätt komma igång med löpningen. De första 7 veckorna körde nybörjarna därför efter ett helt eget upplägg där kraftprovet kom på den 7:e träningen då de sprang 5 km sammanhängande! Upplägget har varit mycket uppskattat och vi kommer att fortsätta med det även till våren just för att vi vill att ALLA ska kunna träna med oss.

Här redogör vi för terminens femton olika pass och allt vi hunnit med. Vilket pass gillade du bäst?

PASS 1 – VECKA 37

På terminens första pass hade vi på de flesta orter tre valbara pass. Löptekniken har en nyckelroll och man kunde välja mellan ett grundläggande pass i löpteknik för nybörjare eller ett lite mer avancerat löpteknikpass för mer vana löpare. För de som tränat löpteknik tidigare rivstartade vi istället terminen med ett tuffare fartlekspass där vi blandade korta och längre intervaller. Löptekniken följer sedan med oss under hela terminen genom olika övningar och tips.

Härligt att vara igång tycker Karlskrona, Älvsjö, Västerås och Borlänge!

PASS 2 – VECKA 38

Redan under andra veckan letar vi oss in i skogen för ett trailpass. Detta för att det var kritiskt att hinna med detta pass innan vi går in i vintertid där vi förlorar en timmes dagsljus. För de mer vana löparna körde vi en fartlek i trail där man fick öva upp förmågan att springa med olika farter i skogen. Nybörjargruppen fick testa på att varva jogg med gång på olika underlag i skogen. Ett roligt och skonsamt pass!

Ett uppskattat pass i Norrköping, Solna och Skövde!

PASS 3 – VECKA 39

Denna vecka sprang majoriteten pyramidintervaller där vi övade upp vår fartkänsla och att hitta rätt fart på intervaller av olika längd.
Nybörjargruppen fick lära sig hur löpningen gradvis växlas upp. Vi introducerar även löpskolningsövningar vilket kommer vara avgörande för att utveckla löptekniken.

Växjö, Linköping, Södermalm, Mariefred och Jönköping

PASS 4 – VECKA 40

Den här veckan springer vi på friidrottsbana vilket ger en häftig löpkänsla och ett helt annat tryck i steget. Detta är ett favoritpass hos många!

Lund och Södermalm

PASS 5 – VECKA 41

I det här passet utvecklar vi vår löpteknik både uppför och utför samt får en rejäl genomkörare genom effektiva backintervaller. Nybörjargruppen får lära sig backtekniken men fortsätter varva gång med jogg under passet med några avslutande koordinationslopp i backe.

Det är tydligt att vi har löpargrupper över hela landet: Mariefred och Lund kör i höstväder, men i Arjeplog är det redan vinter.

PASS 6 – VECKA 42

Vårt sjätte pass är Fantastic 4 där vi jobbar i block om fyra minuter som innehåller olika utmaningar. Passet övade upp både vår uthållighet såväl som vår snabbhet. Nybörjargruppen fortsätter jogga något längre än tidigare med enbart en kort gåvila. De får även jobba mycket med löpteknik, löpskolning och avslutade passet med löpstyrka.

Kungsbacka, Farsta, Nacka och Gävle är nöjda med passet

PASS 7 – VECKA 43

Nu är vi framme vid kraftprovet för nybörjargruppen där de ska springa 5 km utan att stanna. Det var väldigt häftigt att se utvecklingen i våra grupper och att de fixade det! De mer vana löparna fick köra tröskelutmanaren där de utvecklade sin uthållighet genom ett längre tröskelpass.

Nöjda deltagare i Norrköping, Malmö, Östhammar och Norrtälje!

PASS 8 – VECKA 44

Det här är första veckan då alla kör gemensamt oavsett om du är nybörjare eller väldigt erfaren löpare. I passet ville vi jobba upp lagkänslan genom olika parintervaller och samarbetsövningar i ett pass vi kallar team challenge.

Sundsvall, Umeå och Farsta kämpade på bra tillsammans

PASS 9 – VECKA 45

Backväxlaren stod på schemat denna vecka och det var ett pass där vi blandade löpskolning, styrka och intervaller i backe. Vi övade upp både spänst, styrka och uthållighet. Tufft och varierat!

Fullt ös i Piteå, Malmö och Sundsvall

PASS 10 – VECKA 46

Den här veckan ska vi pricka tiden och försöka springa i ett jämnt och kontrollerat tempo under alla intervaller. Utmaningen blev att hitta rätt tempo från start för att klara av att springa lika fort på alla intervaller.

Arjeplog, Kungsholmen och Luleå

PASS 11 – VECKA 47

I stationspasset övar vi upp vår muskeluthållighet genom att kombinera styrkeövningar med löpintervaller. Syftet var att lära sig att springa längre trots att benen är stumma.

Kiruna, Kalmar och Skellefteå

PASS 12 – VECKA 48

På terminens andra tröskelpass ska vi försöka flytta gränsen. Alltså vår gräns där vi drar på oss mjölksyra. Genom att hålla oss strax under den gränsen kommer vi på sikt klara av att springa i ett högre tempo och med högre puls utan att bli lika trött.

Lund, Malmö, Kungsbacka, Halmstad och Liljeholmen hade ett roligt pass!

PASS 13 – VECKA 49

Vi avslutar terminen med ett överraskningspass. Man fick sig en rejäl genomkörare med både löpning och styrkeövningar utan att veta exakt vad som kommer härnäst.

Karlstad, Farsta, Linköping, Bollnäs och Öland tackar för sig

EXTRAINSATTA PASS

  • Myspasset – Här lär vi oss mer om distanslöpning och att vara ute under en längre tid i behagligt ”prattempo”. Ett pass där vi också hann lära känna varandra lite bättre eftersom man inte hade andan i halsen. 🙂

Falun, Luleå, Växjö och Linköping under sina myspass

  • Trailpasset – För att få möjlighet att springa i dagsljus så har vi valt att lägga ett trailpass på helgen. Här får man lära sig mer om traillöpning och utveckla sin löpteknik på ett roligt pass.

Härligt med trail tycker Göteborg, Halmstad, Sundsvall, Älvsjö och Karlskrona

Blir du också sugen på att utveckla din löpning tillsammans med oss? Vårens löpargrupper startar under vecka 12 och då finns vi på över 70 orter!


2 kommentarer
  1. Tack för en fantastisk höst med många roliga pass.
    Mina favoriter har varit pass 9 Backväxlaren och pass 11 Stationspasset.

  2. Många roliga pass och en fantastisk rolig höst som givit mig mycket i mi än löpträning .
    Passet i skogen med intervaller tyckte jag var lite extra roligt och bra för mycket i löpningen 😊