Stäng

Runacademys blogg

Underbar grönkålspaj

Publicerad

God morgon vänner! 

Redan fredag och fjärde advent står för dörren, så himla mysigt! Många är i full gång att planera julmaten och jag vill tipsa er om att tänka mer grönt och byta och fylla ut med exempelvis brysselkål, grönkålspaj och vegetariska bullar på årets julbord. Gott, hälsosamt och en fin insats för miljön!

Denna vecka vill jag dela med mig av ett underbart recept på grönkålspaj som jag gjort X antal gånger nu. Jag höftar alltid när jag lagar mat så mängderna är ungefärliga och jag brukar kasta i lite av varje som jag har hemma för dagen, så våga testa er fram där hemma i köket, det kan inte bli särskilt galet.

Paj förknippas ofta med något onyttigt då många pajrecept innehåller mycket smör, grädde och ost. Denna paj är gjord med kesella och havrematgrädde vilket gör att du kan mumsa med gott samvete! Pajdegen kan bli lite kletig, tillsätt då bara lite extra mjöl och sätt en plastpåse på handen när du trycker ut den i pajformen så går det finfint 🙂

Underbar grönkålspaj

Pajdeg:
250 g (laktosfri) kesella

ca 2,5 dl glutenfritt mjöl (havremjöl, rismjöl, majsmjöl) eller vanligt dinkemjöl
0,5 msk fiberhusk (kan uteslutas)
1 msk sesamfrön
en gnutta salt

Fyllning:
400 g grönkålsblad
200 g (tratt)kantareller
10 soltorkade tomater

5 schalottenlökar
5 vitlöksklyftor
kryddor

Äggstanning:
2 ägg
2 dl mat(havre)grädde
salt, peppar, vitpeppar
0,5 dl riven ost

Gör såhär:
Blanda ihop pajdegen och ställ i kylen 30 minuter.
Värm ugnen till 200°.
Grovhacka grönkålen, strimla schalottenlöken och ansa svampen. Fräs detta i (kokos)olja i en kastrull ihop med pressad vitlök och kryddor några minuter. Ställ åt sidan och tillsätt grovstrimlade soltorkade tomater.

Tryck ut pajdegen i en form och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen cirka 10 minuter.
Vispa ihop äggstanningen. Sleva i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen.
Tillaga i ugn cirka 20 minuter. Klart!

IMG_3135

Receptet är ihopknåpat av mig, Alexandra Nygren, och jag är en av löpcoacherna i Runacademy Hornstull. Utöver de roliga onsdagsträningarna med Runacademy är jag licensierad PT och driver mitt egna företag starkochglad där jag erbjuder PT-träning i diverse form samt kostkonsultationer.


Kommentarer avstängda.