Stäng

Runacademys blogg

Dubbelt så roligt på veckans intervallpass!

Publicerad

För nu ska vi träna på både tröskelintervaller och backlöpning i samma pass!

Tävlingssäsongen är nu igång på riktigt och då är det nyttigt att jobba på att få lite extra tryck i steget för att finslipa formen. Samtidigt vill vi inte försumma uthålligheten utan hålla i den genom att köra lite längre intervaller. I veckans intervallpass kommer vi därför att jobba både med spänsten och uthålligheten i ett kombinationspass.

Hur gör vi då för att kombinera dessa två moment? Jo, vi kommer att köra ett pass där vi börjar med att springa tröskelintervaller på plant underlag för att sedan avsluta med några kortare backruscher där man verkligen kan få trycka på i löpningen och jobba mer explosivt. Det här passet sätter alltså på prov två olika träningsmoment vi jobbat med tidigare under terminen, nämligen att hitta din tröskelfart och att hålla en bra backteknik. 

I tröskelintervallerna ska du hålla ditt ungefärliga tävlingstempo på milen. Farten ska kännas ansträngande men du ska inte dra på dig någon mjölksyra. Om du är nybörjare inom löpning och aldrig har sprungit en mil eller vet tidsmässigt vad det innebär för tempo, räcker det bra att du håller en lite högre fart än i uppvärmningsjoggen. Det ska alltså inte vara så jobbigt att du börjar uppleva den brännande känslan av mjölksyra i musklerna.

När du är klar med tröskelintervallerna tar vi oss till närmaste backe och avslutar med korta backintervaller. Här gäller det att jobba med hög frekvens, tänka på att få upp knäna och att ha ett aktivt frånskjut. Nu välkomnar vi mjölksyran och väcker kroppen rejält! Om du inte har möjlighet att vara med på passet med löpargrupperna eller om du är medlem på distans, hittar du passet beskrivet i detalj på vår medlemssida under ”Veckans Intervallpass”.

Nu taggar vi igång inför veckan och lycka till på passet!

img_4216.jpg


Kommentarer avstängda.