Senaste nytt från Runacademy:

Februari 26, 2015

Som löpare är det så lätt att hoppa över styrketräningen. Man vill ju bara springa och att köra styrka är inte alls lika roligt. Det känns inte heller så inspirerande att stänga in sig i ett trångt gym när man kan vara utomhus.

Men du vet väl att du inte måste köra på gym för att få till styrketräningen? Det är minst lika bra att köra med enbart kroppen som motstånd om inte till och med bättre. Då blir träningen mer funktionell och mer lik själva löpningen där musklerna får samarbete.

Om du vill få tips på styrkeövningar och program borde du bli medlem på vår löpcoaching onlinesida där du hittar många effektiva styrkeprogram för löpare.

Många löpare skulle faktiskt bli bättre med att byta ut ett löppass i veckan mor styrka. Här kommer 7 anledningar varför styrka är så viktigt!

1. Du får en bättre hållning och effektiva löpteknik
Är du svag i framförallt bålen, höfter, vader så kommer du ha mycket svårare att hålla upp löpsteget när du blir trött. Med mer styrka kommer du orka springa mer ekonomiskt och därmed snabbare.

2. Du blir starkare
Styrketräningen leder så klart till starkare muskler som i sin tur ger ett bättre frånskjut i steget. Det gör att du helt enkelt blir ännu snabbare!

3. Du får mer muskler
Löpare är ofta rädda för att köra styrka då de tror att de ska bli tunga som löpare. Kan säga att det krävs väldigt mycket styrketräning för att du skulle gå upp såpass mycket i vikt att det skulle ha en negativ påverkan. Snarare hjälper styrketräningen dig att få en högre procentuell muskelmassa och därmed hjälper till att få en lägre fettprocent. När vi dessutom blir äldre minskar muskelmassan och då är det därför ännu viktigare med styrketräning.

4. Du minskar risken för skador
De flesta skador vi får som löpare är överbelastningsskador som beror på försvagade muskler. Genom att stärka upp kroppen minskar du risken för skador.

5. Du får en mer balanserad kropp.
Många av oss är obalanserade i kroppen där vi tex. är starkare i ett ben än i det andra. Med styrketräning balanserar vi upp kroppen och blir mer jämlik vilket påverkar både löpsteget och skaderisken.

6. Du får mer variation i träningen.
För att bli bättre som löpare så är variationen på träningen oerhört viktig. Gör du alltid samma sak kommer du inte bli bättre. Genom att lägga in styrketräning som en del i din träning så varierar du träningen mer vilket ger en ytterligare belastning och större utveckling på träningen.

7. Du kommer uppskatta löpningen ännu mer!
Visst styrka är inte så roligt men det måste ändå göras. Tänk istället på hur mycket mer du kommer att uppskatta löpningen när du blir tvingad att köra många andra mindre roliga pass!

Jag har själv idag rivit av ett styrkepass. Känner mig alltid extra stolt efter styrketräning och att jag genomförde passet. Sedan är det så skönt att också känna av armar och mage som man inte gör på samma sätt efter ett löpning. Idag blev det för mig ett pass med stor fokus på olika balansövningar, core och självklart gjordes veckans magutmaning som vi kör på Runacademy Online just nu.

IMG_4987.JPG

IMG_4983.JPG

IMG_4980.JPG

IMG_4984.JPG

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: