Stäng

Runacademys blogg

Testa att springa barfota i sommar!

Publicerad

Att springa barfota är riktigt somrigt. Det finns många fördelar med att testa att springa barfota. Dels så när vi tar av oss skorna så försvinner den stabiliserande verkan som sko har på foten. Detta gör att vi måste aktivera de små musklerna i fötterna och musklerna kring fotleden mera än när vi springer med skor. Att springa barfota är också bra för att få en bättre löpteknik. Anledningen till detta är att då när vi springer barfota blir det lättare att landa mer på framfoten och under kroppen vilket vi ska försöka sträva efter när vi springer i ett högre tempo.

När du springer barfota rekommenderar vi att du springer på gräs eller i sand. Att springa på dessa två underlag som är mjuka gör också löpningen mer skonsam för kroppen!

Här kommer ett förslag på pass från oss på Runacademy som du kan göra på stranden i sommar. Passet funkar också bra att göra på en gräsplan.

Att springa i sand vilket är ännu mjukare än att springa på gräs ger lite extra styrketräning för benen. Sanden suger tag om våra fötter vilket gör att vi måste jobba lite extra mycket med våra muskler. Då det kommer bli jobbigare för våra muskler att springa i sanden rekommenderar vi att köra ett intervallpass med lite kortare intervaller. Vi rekommenderar därför tabataintervaller!

Tabataintervaller är högintensiva intervaller med kort vila vilket kommer leda till att du får hög puls i passet.

Så här går tabata löpintervallerna till: 

1. Börja med att värma upp genom att jogga långsamt i 7 minuter.
2. Gör några rörlighetsövningar för att mjuka upp kroppen
3. Gör sedan 2 stycken koordinationslopp så att du får upp pulsen lite. Under ett koordinationslopp springer du i cirka 20-30 sekunder i lite högre tempo och fokuserar på löptekniken.
4. Börja med intervallerna

Gör följande upplägg

Precis kommit igång med löpningen:
2x8x20 sekunder med 10 sekunders vila mellan varje intervall och 2 minuters serievila
Ni gör alltså 8 stycken 20 sekunders intervaller med 10 sekunders vila mellan varje intervall. Efter 8 intervaller vilar ni i 2 minuter och gör sen 8 till.

Du som tränar löpning regelbundet och kan springa en mil på runt 50-60 minuter: 
3x8x20 sekunder med 10 sekunders vila mellan varje intervall och 2 minuters serievila
Ni gör alltså 8 stycken 20 sekunders intervaller med 10 sekunders vila mellan varje intervall. Efter 8 intervaller vilar ni i 2 minuter och gör sen 8 till. Upprepa så att ni gör totalt 3 serier.

För dig som är erfaren löpare och vill ha lite extra utmaning: 
4x8x20 sekunder med 10 sekunders vila mellan varje intervall och 2 minuters serievila
Ni gör alltså 8 stycken 20 sekunders intervaller med 10 sekunders vila mellan varje intervall. Efter 8 intervaller vilar ni i 2 minuter och gör sen 8 till. Upprepa så att ni gör totalt 4 serier.

5. Avsluta passet med minst 7 minuter långsam jogg och stretcha!

Ha så kul med sandlöpningen!


En kommentar
  1. Kanon👍🏻
    Om möjligt, kolla av tänkt löpsträcka efter glas, kottar eller annat som kan skada eller göra löpningen mindre njutbar😁
    Att springa är som att vara 10-12 år igen, härlig känsla😘