Senaste nytt från Runacademy:

Augusti 19, 2019

Det har varit en fullspäckad helg med ultravasan, Midnattsloppet och på detta har vi även arrangerat ett löparläger i de svenska fjällen i Grövelsjön. Det var totalt 41 deltagare och 5 ledare som var med i fjällen.

Att springa i fjällen är helt klart något annat än att springa på asfalt eller i skogen. För det första så ger det löpningen en helt annan upplevelse när man får springa med fina vyer, men det innebär samtidigt fler höjdmeter och på vissa håll en del utmanande terräng. På detta har deltagarna i helgen också blivit utmanade av vädergudarna med en blandning med allt från sol till dimma och regn.

”Trots att det har varit något utmanande väder med en del regn, dimma och dålig sikt så har det varit en fantastisk stämning bland både deltagare och ledare. Upplevelsen av fjällen blev ändå väldigt positiv”, meddelar Anna Beskow som är med som ledare för fjärde gången till Grövelsjön.

Lägret startade torsdag eftermiddag och då bjöds det på uppehåll och en del sol. Vi körde då igång med löptekniktips och en kortare löptur på fjället.

På fredagen var det sedan dags för den första längre turen. Vi delade då in oss i fyra olika grupper baserat på nivå och löperfarenhet. Vissa av dem sprang upp till Salsfjället som är den högsta toppen i närheten av Grövelsjön. Alla tog sig sedan till silverfallet som är ett klassiskt turistmål om man är i Grövelsjön.

På eftermiddag höll ledare Niclas Sjögren i en väldigt uppskattad föreläsning och mot kvällningen var det dags att springa intervaller i myr. Ett riktigt skoj pass som gav många skratt och en hel del flås.

På lördagen var det sedan dags för den längsta turen och planen var här att bestiga Storvätteshågna som är Dalarnas högsta fjäll. Här fick deltagarna välja på allt från 14-37 km.

Det blev en extra spännande tur och då speciellt för grupp 3 och 4, för när de kom upp till toppen av Storvätteshågna kom de mitt i ett tätt regnmoln som gjorde att det blev väldigt dålig sikt. Vinden var dessutom stark och det regnade.

När det är dimma på fjället så är det väldigt lätt att springa vilse då det är svårt att ta sikte på något. Som tur var är våra ledare så rutinerade och duktiga så det gick ändå väldigt bra.

”Är väldigt imponerad över alla deltagare som höll ihop det så bra trots att vädret kanske inte var det roligaste. Det var en nyttig erfarenhet för både oss ledare och deltagare. Väldigt roligt att så många ändå lyckades att överträffa sig själva och slå personliga längdrekord”, berättar ledare Niclas Sjögren som varit med på alla läger i Grövelsjön sen 2014.

Lägret avslutades sedan med mjöksyrafest uppför Blåkläppen som är en topp i närheten på cirka 200 höjdmeter och 2 km. Här kunde man välja att klämma ut det sista från helgen eller att vandra i ett lugnare tempo.

I det stora hela blev det en väldigt lyckad helg med en massa löparglädje. Tänk oavsett väder så är det ändå givande och lärorikt att uppleva fjällen tillsammans med andra.

Är du sugen på att följa med oss på andra äventyr?

Nu närmast åker vi till Peak District England i oktober där det just nu finns 2 platser kvar då vi fått avbokning. Vi springer i höst även i Kullaberg i Skåne samt åker till bergen i Spanien i november. Läs mer HÄR om kommande resor.

Comments are closed.

Petras blogg:
Fler inlägg från Runacademy:
Bloggarkiv: