Stäng

Runacademys blogg

Banlöpning ger extra mycket tryck i steget!

Publicerad

Att springa på bana är väldigt speciellt och brukar vara väldigt uppskattat i våra löpargrupper. Många upplever att det får en att känna sig som en ”riktig” löpare då vissa bara har sett när världseliten tävlat i friidrott men att de nu får testa på det själva.

Den höga farten, den härliga stämningen och till och med lukten av friidrottsbanorna gör dessa pass unika!

Men vad ska man tänka på när man springer på friidrottsbana?

För det första kan du räkna med att du kommer att springa snabbare än vad du förmodligen är van vid. Friidrottsbanans tartanunderlag är ett s.k. ”aktivt” underlag, vilket innebär att det har en viss svikt. Ju högre fart man har i fotisättningen desto större kraft får du tillbaka från banans underlag. Banlöpning uppmuntrar därför till en bättre löpteknik eftersom ett aktivt steg ger ett kraftigare frånskjut. Detta kan jämföras med t.ex. asfalt som är ett ”dött” underlag, vilket innebär att det inte generar någon kraft framåt oavsett fart. På asfalt är det bara du som måste driva dig framåt när du på en friidrottsbana får en viss hjälp från underlaget. Det är viktigt att man håller igen något i början eftersom det initialt kan kännas lätt men fortfarande är krävande.

Banlöpning innebär en större påfrestning för främst hälsenor och vader, så låt kroppen återhämta sig ordentligt efter ett banpass. Du kommer framförallt känna att dina vader är extra stela och trötta efter ditt första banpass.

Vi har hittills i veckan sett väldigt fina prestationer ute på friidrottsbanor runt hela landet. Så här har det sett ut:

HAMMARBY SJÖSTAD

JÖNKÖPING

KARLSKRONA

KARLSTAD

KIRUNA

KRISTIANSTAD

LIDINGÖ

LILJEHOLMEN, ÖSTERMALM & VASASTAN

LINKÖPING

LULEÅ

MALMÖ

SKELLEFTEÅ

TÄBY

ESKILSTUNA

GÄVLE


Kommentarer avstängda.