Stäng

Runacademys blogg

Bli en snabb löpare genom att springa långsamt!

Publicerad

Nu när det börjar bli varmare i stora delar av vårt land är det många som vill ta sig ut på långpass (Eller myspass som vi kallar det). Ett långpass innebär att man är ute en längre sträcka än vad man är på resten av sina träningspass . Men vad ska man tänka på för att få ut så mycket som möjligt av passet?

Det största felet många gör på sina långpass är att man springer alldeles för fort. Syftet med långpasset är att enbart vänja kroppen; leder, ligament och muskler, av att vara ute länge – för att göra det behöver du inte springa fort. Springer du istället för tufft på långpasset så är risken att det sliter hårt på kroppen och enbart bryter ned.

Under ett långpass ska du njuta av löpningen och inte pressa dig, tempot ska vara att du orkar prata. I backarna kan det därför vara tufft att springa om du också ska orka att prata och då är det helt okej att gå. Du ska knappt bli trött och du ska orka springa ännu lite till fast att du är klar med passet, då har du hamnat rätt. För många är detta väldigt svårt eftersom man oftast har ett invant tempo i kroppen som man är van att hålla.

Håll ner farten
Att springa mycket långsammare än vad man är kapabel till kan kännas onödigt och dumt. Men saken är att det faktiskt kan göra dig till en snabbare löpare. Genom att hålla ner farten kommer det nämligen inte kräva lika lång återhämtning och du kan inom bara någon dag köra ett hårdare pass igen. Springer du för hårt så kanske det tar en hel vecka innan du känner dig återställd och alla pass däremellan blir därför halvdana och du känner dig mest sliten.

I regel är det därför bättre att springa för långsamt än för fort. Se därför långpassen som ett tillfälle att njuta av löpningen. Att njuta av löpningen är precis vad flera av våra löpargrupper gör när vi är ute på våra myspass nu under våren.

Vilket tempo ska jag hålla?
I regel kan du tänka att du ska springa omkring 60-90 sekunder långsammare per kilometer än ditt miltempo. Gör du 50 minuter på milen innebär det att långpassen ska gå på 6:00-6:30 min/km, springer du 60 min på milen bör långpasset som fortast gå på 7 min/km medan om du springer 40 min på milen så är det lagom att springa 5:00-5:30 min/km.

Tänk på att det också är viktigt att få i sig vätska och energi på långpassen, speciellt om du springer längre än 90 minuter. Drick då gärna lite och ofta under hela passet. Lyssna på dina törstsignaler och se till du dricker så fort du börjar bli törstig.

Njut nu av ett härligt långpass i helgen och se till att inte ha för bråttom!

Fina omgivelser som vår löpargrupp i Lund hade under förra helgens myspass.


Igår sprang flera i Stockholm på myspass och njöt extra utav det!

Vacker löpning när Katrinehoplm passade på att springa myspass igår!


Kommentarer avstängda.