Stäng

Runacademys blogg

Blir träningseffekten större genom att träna före frukost?

Publicerad

Många hävdar att det ger en större träningseffekt att träna innan frukost när kroppen är tömd på energi? Men finns det någon sanning i det?

På morgonen när vi vaknar har vi som lägst nivåer av kolhydrater i kroppen. Detta då mycket av det vi ätit under dagen har används över natten. Det gör att du varken har några höga nivåer av glykogen (muskelns källa av kolhydrater) eller särskilt högt blodsocker. Om du går ut och springer med låga nivåer av kolhydrater i muskler och blod så kommer det göra att kroppen blir tvungen att använda fett som energikälla. På sikt kan det också göra att kroppen blir bättre på att använda fett som energi och det finns även flera studier som har bevisat det.

Förbränning av fett vs. kolhydrater
Att du förbränner mer fett än kolhydrater har dock ingenting med att du går ner mer i vikt. För att gå ner i vikt spelar det inte så stor roll om det är fett eller kolhydrater som förbränns utan snarare det totala energiintaget. Då är det av större betydelse av vad för typ av pass du kör och hur länge samt hur hög intensitet som du har. Inte vilken energikälla du förbränner då kolhydrater ändå kan omvandlas till fett.

Så vad är då fördelen med att kroppen ska bli bättre på att använda fett som bränsle? Det är främst för att bli bättre på att springa långt. En stor anledning till att du hamnar i den klassiska väggen under ett till exempel marathon är just för att kolhydraterna i kroppen tar slut. Om kroppen däremot skulle bli bättre på att använda fett som bränsle så skulle den kunna spara på kolhydraterna och du skulle på så sätt orka längre. Framförallt är detta viktigt om du ska springa långt. Men kan det även vara en fördel på prestationsförmågan på kortare distanser?

Hög eller låg tillgång på kolhydrater – vad ger bäst träningseffekt?
I en studie på 14 cyklister där den ena gruppen tränade med högt tillgång till kolhydrater och den andra gruppen när det var lågt tillgång (som innan frukost) så visades att de som tränade med låga kolhydratnivåer också blev bättre på att använda fett som energikälla.

Däremot såg man inte någon skillnad i presation på ett maximalt cykeltest som tog en timme där det gällde att komma så långt som möjligt under den tiden. Det verkar alltså inte som att det lönade sig att träna med tomma kolhydratnivåer om du ska göra distanser upp mot en timme. Det är däremot möjligt att det kan vara en fördel för längre distanser, men det är inte så många studier som har undersökt just det.

Så är det då en fördel att träna innan frukost på tom mage? Inte om syftet är att gå ner i vikt eller att du gör det för att du ska bli snabbare på milen. Då kan du lika gärna träna efter frukosten eller när det passar dig som bäst. Det kan också vara en nackdel att träna innan frukost då du helt enkelt inte kommer ha samma energi och inte samma möjlighet att ta i lika mycket eftersom du inte har lika mycket energi i musklerna. Det kan göra att du helt enkelt inte orkar utmana kroppen lika mycket om du t.e.x har tänkt dig att köra ett intervallpass och det därför skulle vara bättre att göra det passet när du hade mer energi i kroppen.

Om du däremot ska springa maraton eller längre distanser så kanske det eventuellt skulle kunna vara en idé att prova på. Det man ska tänka på är att det här med kost är väldigt individuellt och det som passar för någon kanske inte alls fungerar för någon annan så vill man veta vad som fungerar bäst så måste man ge det en chans och prova.

Referens: Hulston CJ, Training with low muscle glycogen enhances fat metabolism in well-trained cyclists. Med Sci Sports Exerc, 2010: 42(11):2046-55


Kommentarer avstängda.