Senaste nytt från Runacademy:

Januari 24, 2021

Oavsett träningsbakgrund och mål med din löpträning, kan du med en pulsklocka som hjälpmedel träna smartare och göra din träning roligare. Här tar vi upp fördelarna med pulsklockor och varför du ska integrera en sådan i din träning.

Men vad är då puls?
Puls är ett mått på hur hårt ditt hjärta jobbar och mäts i antal slag per minut. Att mäta pulsen är ett väldigt bra sätt att mäta din ansträngning under ett träningspass. Ju högre puls, desto större ansträngning. Vid just träning brukar man oftast ange ansträngningen procentuellt i förhållande till ens maxpuls.

Pulsen hjälper dig att se om du blir bättre eller sämre
Det händer mycket med pulsen när du tränar och den kan ge dig signaler på om du förbättras i din löpning men också ge signaler om du är sliten och behöver mera återhämtning. I takt med att du får bättre kondition så kommer du få en lägre vilopuls och du kommer märka att du på dina träningsrundor kommer ha en lägre puls på dina distansrundor i givet tempo. Är kroppen på väg mot överträning eller om du har en pågående infektion i kroppen blir pulsen onormalt hög i vila och ofta även vid ansträngning.

Träna mer effektivt
För att utvecklas i din löpträning behöver du träna olika typer av kvaliteter och variera din träning. Att använda dig av pulsen som verktyg är ett sätt att se till att du håller rätt intensitet under dina olika träningspass. På dina intervallpass vill du pressa upp pulsen till de övre zonerna och under distans och långpass vill vi hålla en lägre intensitet. Här kan du läsa mer om de olika pulszonerna.

Håll bättre koll på distans och tempon
I pulsklockor finns en GPS-funktion. Det innebär att du kan få information både om din löphastighet och sträcka. I takt med att du fortsätter löpträna kommer du med din klocka kunna mäta dina förbättringar. Du kommer då se om du kan springa snabbare och längre, vilket gör klockan till en riktigt motivationshöjare!

Få ut mer information om din träning
Med hjälp av den data som klockan samlar in, får du en större överblick över din träning. Du kan lätt se både i hur du utvecklas, om du tränar varierat och progressivt. Din klocka samspelar med en app i din smartphone vilket gör att du får all viktig information på ett och samma ställe. Du kan bland annat se detaljerad data från dina träningspass som varvtider, sträckor, din puls vid intervaller med mera. Din pulsklocka blir din bästa vän på löppassen och du kommer upptäcka snabbt hur mycket mer spännande löpningen blir.

Vi samarbetar med Polar
Runacademy samarbetar med Polar som är väldigt träffsäkra i sin pulsmätning. Med deras pulsklockor mäter vi pulsen på våra adepter vid personlig träning och när vi gör avancerade tröskeltester på löpband i vårt gym. Pulsklockorna är ett fantastiskt redskap för att vi ska kunna coacha klienter på bästa tänkbara sätt! Just nu får du som medlem i Runacademy upp till 15% rabatt på Polars sortiment. Logga in på vår hemsida så hittar du rabattkoden under medlemserbjudanden.

En kommentar
  1. Tja, har jag sprungit långdistans i 38år så är det där med pulsklocka inte så viktigt… Brukar kolla kyrkklockan i bland på t&r… 😉

Fler inlägg:
Bloggarkiv: