Stäng

Runacademys blogg

De fem vanligaste löparskadorna

Publicerad

Att vara skadad är aldrig särskilt kul och vanligast hos löpare är olika former av överbelastningsskador.  Anledningarna till varför man får dessa skador kan vara flera och det skiljer sig även från person till person. Gemensamt är att man utsatt kroppen för en för hög belastning och oftast beror de på att man är för svag i vissa muskler. Att man har en obalans i kroppen eller att man är sned i ryggen eller bäckenet. Om du har problem är det därför viktigt att söka upp hjälp hos exempelvis en naprapat eller sjukgymnast för att få en diagnos av din skada samt en förståelse för varför just du har fått skadan.

Här presenterar vi fem av de vanligaste överbelastningsskadorna hos löpare. Har du smärta är det en varningsklocka på att någonting är fel och alltid bättre att vila någon dag för mycket än för lite!


 

Löparknä
Löparknä orsakas av en irritation (Överbelastning) av senorna som finns på utsidan av knäskålen.  Typiskt är symptom när man springer längre långpass, när man sitter still länge eller när man går nerför backar eller trappor. Oftast uppkommer smärtan vid den yttre sidan av knät.  Behandlas med ett rehabiliteringsprogram med fokus på styrka och rörlighet.

löparknä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Löparknä beror på att senorna är inflammerade och ger framförallt smärta på yttersidan av knä. 

Hopparknä
Hopparknä är en överbelastningsskada i senan som förlänger lårmuskulaturen på lårets framsidan, och fäster in och löper över knäskålen och fäster nedanför knäskålen. Tilskillnad från löparknä känner man smärta precis under knäskålen vid aktivitet, och framförallt om man går nedför trappor eller gör knäböjsövningar som involverar lårmusklerna.

Jumpers_knee

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hälseneinflammation
När man har besvär med hälseneinflammation är det vanligt att det gör ont och att man känner sig stel i hälsenan, hälen och vaden. Ibland känner man också en svullen knöl på hälsenan, några centimeter ovanför hälen. Om man inte är försiktig så kan hälseneinflammationen bli långvarig och i värsta fall kronisk. Känner du av hälsenorna ska du alltid ta en extra vilodag.

hälseneinfammation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benhinneinflammation

Om man har benhinneinflammation brukar det oftast göra ont på insidan eller framsidan av smalbenet. Det är vanligt att benen känns stela när man ska upp och gå efter att man har suttit stilla en stund. De första stegen brukar göra ont, men när man gått ett tag känns det mindre. Om man har gått hela dagen kan man få en molande värk framåt kvällen. Till en början har man ont efter att man har ansträngt sig, men fortsätter man att träna kommer smärtan också under själva aktiviteten.

benhinneinflammation

 

 

 

 

 

 

 

 

Hälsporre
På undersidan av foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som utgör ett viktigt stöd. Om senan överbelastas kan man få ont i senfästet under hälen. Kroppen reagerar då med att bilda en kalkpåbyggnad på hälen för att skydda och avlasta det ömma området. Om man har hälsporre  brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när man går och står. Smärtan avtar ofta när man gått en stund.

halsporre2

 

 


Kommentarer avstängda.