Stäng

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Det är inte farligt att träna under graviditeten!

Publicerad

Om det är något som det finns mycket myter om så är det kring graviditet och träning. En del menar att det skulle vara farligt att träna under graviditeten och till och med kunna leda till missfall, förtidig födsel eller att det skulle kunna skada fostret. Hur ska man sedan göra för att på enklast sätt komma tillbaka efter förlossningen?

Detta är ett ämne som jag idag har fått chansen att grotta ner mig i ordentligt då jag gått en hel kurs om graviditet och träning. Det har varit väldigt nyttigt och lärorikt då jag tidigare känner jag inte haft så mycket kunskap kring detta.

Min plan är att kunna använda denna kunskap på främst vår medlemssida framöver och hur vi lägger fram kommande program, men också för att kunna ge tips och råd till gravida.

Det har iaf varit en intensiv dag som pågick från 08:00-17:30. Nu känner jag mig därför helt slut och huvudet snurrar av all ny information.

Här kommer en kortare sammanfattning av det vi bland annat fått lära oss under dagen:

Det är inte farligt att träna under graviditeten!
Så länge som du lyssnar på kroppens signaler. Träning har snarare flera fördelar som att det minskar risken för smärtor, foglossningar och ger dig mer uthållig och styrka till själva förlossningen. Men det finns ingen ökad risk för missfall, förtidig förlossning eller liknande.

Första tre månaderna kan du träna som vanligt
Första tre månaderna i graviditeten kan du träna ungefär som vanligt om kroppen känns bra och du inte har för mycket besvär. Viktigt du ändå lyssnar på kroppen.

Var försiktig med magträningen
När du kommer in i vecka 9 så är det ingen idé att jobba med en massa bålövningar, det kan snarare vara klokare att avstå det helt. I samband med att magen växer kommer också magmusklerna att sära på sig. Vanliga magövningar som situps kan till och med göra att den delningen blir värre.

Låt kroppen återhämta sig efter förlossningen
Stressa inte igång med träning direkt efter en förlossning. Tänk på att själva förlossningen tar mer energi än ett marathonlopp och kroppen är därför väldigt sårbar. Det kan ta 6-12 veckor innan du är redo för mer aktiv träning och när du kan starta är väldigt individuellt. Viktigt att inte heller börja med bålövningar först magmusklerna växt ihop sig efter förlossningen.

Träna bäckenbottenmusklerna
Bäckenbottenmusklerna är viktiga att träna för att inte få inkontinens besvär. Det är knipövningar där du kniper som du gör om du inte vill kissa eller prutta. Håll så i typ 10 sekunder och upprepa 15 gånger. Det bästa är att även lägga in det under löpturen eller under olika styrkeövningar. Detta är något som är extra viktigt under hela graviditeten och efter graviditet. Men även för oss kvinnor innan vi blir gravida och också faktiskt för män. Så ni kan alla tänka lite på att knipa lite då och då 😀

Det finns väldigt mycket mer att nämna kring just graviditet och träning. Något som jag också kommer dela med mig mer av längre fram på vår medlemssida.

(null)

(null)


Kommentarer avstängda.