Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Det är skillnad på män och kvinnor!

Publicerad

Har du som kvinna kanske undrat varför din man eller manliga kollega så lätt springer ifrån dig fast han inte tränar lika mycket? Eller varför du som man inte kan förvänta dig att din flickvän orkar lika länge och mycket som du? Det kan tyckas orättvis, men när det kommer till fysiologi så skiljer det sig åt. Det är inte konstigt att herreliten till exempel springer fortare än dameliten.

Men varför skiljer det sig åt?
Kvinnor har generellt en mindre muskelmassa, en högre mängd fettmassa, ett mindre hjärta och en mindre blodvolym än män. Det gör att män snabbare och lättare bygger upp både styrka och kondition än kvinnor. Vi har helt enkelt inte samma fysiologiska förutsättningar.

Män får snabbare resultat på träningen
Det innebär oftast att om en man och en kvinna tränar exakt lika mycket, då kommer mannen oftast ändå att springa fortare än kvinnan.  Självklart finns det undantag, men generellt så har män lättare att prestera och göra snabba tider än kvinnor. Det går därför inte att jämföra kvinnor mot män. Man kan därmed säga att det är en större prestation av en kvinna att springa milen under 60 minuter än vad det är för en man.

Kan inte köra på samma träningsprogram
Av den anledningen så blir det väldigt fel om män och kvinnor följer samma träningsprogram mot samma mål. Vi är helt enkelt olika och det är inte rimligt att en kvinna klarar samma målsättning på samma mängd träning som en man. Kvinnor behöver oftast träna både mer styrketräning på grund av en minskad muskelmassa och behöver även både längre och tuffare pass för att klara av samma målsättning. Det kan tyckas orättvist, men när det kommer till träning så har vi inte fysiologiskt samma möjligheter.

Träningsprogram baserat på kön
Av den anledningen så har vi på Runacademy skapat träningsprogram som skiljer sig åt beroende på kön. Vi är nämligen olika och har inte samma förutsättningar och det har vi också tagit hänsyn till. Vi har träningsprogram för bland annat nybörjare, mot milen, halvmaraton, maraton och även till alla Lidingöloppets lopp. Alla program skiljer sig åt beroende på om du är man eller kvinna.

För att få tillgång till våra träningsprogram behöver du bli medlem på vår medlemssida. Du gör det genom att klicka HÄR. Alla som springer med oss i vårens löpargrupper har även tillgång till vår medlemssida, och därmed våra träningsprogram.

Sluta jämföra dig mot män
Det är viktigt att vi förstår att det är en skillnad på kvinnor och män. Om du som kvinna oftast springer med din sambo/pojkvän/man/kollega så är det inte konstigt om denna springer ifrån dig och det är dumt att därför jämföra sig. Vi kvinnor ska därför inte behöva känna oss sämre bara för att männen springer ifrån oss. Vi har helt enkelt inte samma förutsättningar.


2 kommentarer
  1. Jag tycker dock att det är intressant att nämna att när det gäller ultramaraton, och längre sträckor än så, så är faktiskt kvinnors fysik till vår fördel och det händer att kvinnor faktiskt vinner sånna lopp.

  2. Berätta gärna även om hur kvinnor påverkas av sin menscykel. Under mensen är kroppen väldigt tung. Under första och andra veckan efter mens är vi först som starkast och därefter ännu bättre förutsättningar för konditionsträning. Sista veckan innan mens börjar det återigen bli tungt igen. Själv har jag upptäckt att jag springer en halv minut långsammare per km under mens än mitt i månaden när jag är som starkast. Kan vara bra att känna till hur sin kropp fungerar så man inte känner sig så värdelös för att det går tungt. Tar ni även med detta faktum i ert framtagande av träningsprogram?