Senaste nytt från Runacademy:

Juli 09, 2019

När vi tränar löpning förbättras kroppens fysiologiska funktioner på både central och lokal nivå. På central nivå hör hjärtat, blod och lungorna. På lokal nivå hör skelettmusklernas fysiologiska förmåga att ta upp syre och skapa energi under arbete.Här går vi in lite mer på djuped på vad som faktiskt händer i kroppen när du blir starkare och uthålligare!

Detta händer i blodet när du tränar löpning
Blodet består av röda blodkroppar. I de röda blodkropparna finns hemoglobin som kan binda syre. Av löpträning när vi pressar kroppen så ökar mängden röda blodkroppar som ett svar på träningen. Ju mer röda blodkroppar desto mer syre kan blodet ta upp ifrån lungorna.

Hjärtats förmåga att pumpa ut blod förbättras!
Hjärtat är en muskel och likt skelettmusklerna blir det också större och starkare med träning. Dels blir tjockleken på hjärtats väggar större vilket gör att det får mer kraft att pumpa ut blod. Även hjärtats kamrar ökar i storlek vilket leder till att hjärtat kan ta in mer blod. Ett starkare och större hjärta gör att det kan pumpa ut mer blod. Slagvolym blir därav större vid uthållighetsträning. Slagvolym är hur mycket blod som hjärtat kan pumpa ut vid ett slag. Om hjärtat kan pumpa ut mer blod per slag så behöver det heller inte slå lika ofta för att få ut samma mängd blod som tidigare. Man klarar därför efter en periods träning att hålla samma tempo men med en lägre puls eftersom hjärtat är starkare. Det gör även att vilopulsen sjunker. Vilopulsen är den puls man har när man vaknar på morgonen. En nybörjare kan sänka sin vilopuls med 1 slag/min för varje vecka de fem första veckorna med träning.

Musklernas förmåga att använda syret förbättras!
Hur bra muskeln är på att ta upp syre beror främst av antalet kapillärer och mitokondrier. Mitokondrierna är muskelns energifabriker som omvandlar fett, kolhydrater och syre till energi. Kapillärerna är de minsta blodkärlen som omger själva muskelcellen, ju fler desto lättare är det att syreförsörja muskeln. Vid uthållighetsträning kan man flerdubbla antalet kapillärer i muskeln och öka antalet mitokondrier.

 

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: