Mars 14, 2019
Petra Kindlund

Vi är alla så olika och har olika förutsättningar. Vissa behöver knappt träna och springer ändå milen på 40 minuter medan andra tränar jätte mycket för att överhuvudtaget klara av att springa en mil. Trots att vi alla har så olika förutsättningar så jämför vi oss alltid med andra.

En prestation som man först kände sig väldigt nöjd över kan plötsligt kännas mindre bra bara för att vi inser att vi har en kollega, en granne eller någon annan i vår närhet som gjort en snabbare tid, ett tuffare lopp eller sprungit mycket längre. Men så går det inte att tänka.

Det är ungefär som att jämföra en snigel mot en leopard. Det spelar ingen roll hur mycket snigeln skulle träna för den kommer ändå aldrig springa fortare än en leopard. Snigeln har helt enkelt inte rätt förutsättningar för det. Detsamma gäller mellan män och kvinnor så väl som mellan olika individer. Vi har alla olika förutsättningar.  Ska du dessutom hela tiden jämföra dig med andra så kommer du heller aldrig att vara nöjd över dig själv och din prestation. Det kommer alltid finnas någon annan som är bättre än dig.

Med det sagt så kan det vara en mycket större prestation för en person att klara av sitt första halvmarathon på 3 timmar än vad det är för en elitlöpare att åter springa ett halvmarathon på 1,20. Innan vi jämför oss mot andra måste vi först se till våra egna begränsningar. Kan det vara så att grannen som nu sprang en kvart snabbare än dig på halvmaran inte heller har några barn och kan träna 5 pass i veckan medan du har tre barn och knappt hinner få till 2 pass?

Sluta därför med att döma din dina prestationer med hur fort andra springer. Den största vinsten är att att slå sig själv och att göra det bästa utifrån de förutsättningar som du har. Var istället glad och tacksam för dina egna framsteg.

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: