April 16, 2019
Petra Kindlund

Vår ledare Petur Bjarnason från Kalmar slog igår till med ett dunderlopp på Boston maraton. Han slog personligt rekord med 4 minuter och det var första gången under magiska 2,40! Tiden 2,36,31 var dessutom ett nytt klubbrekord för herrar.

Detta hade jag aldrig klarat av utan min största supporter och sambo Lind Freyjudotter! Under loppet samlade hon ihop flera andra åskådare så det blev ett stort gäng som hejade på mig när jag sprang förbi. Vilken energi som det gav! Hon har även stöttat mig en massa under mina förberedelser inför loppet. Så jag har mycket att tacka henne för att det nu gick så bra, säger Petur om loppet.

Hur var annars loppet och hur lade du upp det? Hur gjorde du med energi?

– Det var ett fantastiskt lopp! Jag har aldrig upplevt ett sånt publiktryck i ett maraton, det stod publik längs med hela banan i princip. 

Jag delade in loppet i tre delar 16km, 16km och de sista 10km. Målsättningen med loppet var sub 2:40 så planen var att springa under timmen på de två första delarna för att sen orka de sista tio under 40 min. På det viset hade jag planerat lite för tröttheten på slutet.

Jag hade med mig fem gel till starten, ett tog jag ca 10 min innan start. De andra tog jag efter 14km 24km och 34km det sista var ett reservgel. Sen utnyttjade jag såklart alla vätskestationer som fanns längs med banan, på de två första tog jag bara vatten sen tog jag energidryck  och vatten på varje station efter det.

Hur har förberedelserna varit?

Efter att jag anmälde mig till loppet under hösten senaste året har jag ökat min träningsdos lite för varje månad, sen gjorde jag en 20 veckors plan med lugna-, snabba- och långpass samt regelbunden styrketräning. Jag har lyckats följa mitt upplägg nästan fullt ut men blev lätt förkyld under en vecka och missade därför några pass men det var nog bara bra med lite vila då. 

Dina bästa tips till någon annan som planerar att springa maraton i vår?

Ha kul! Om du ska springa ett maraton tycker jag att det är viktigt att göra det för att man verkligen vill det! Vi har alla olika målsättningar med löpningen och det är viktigt att ha en plan som passar just dig! 

Planera ditt lopp utifrån dina egna förutsättningar, det är så lätt att börja jämföra sig själv med andra men det påverkar inte din förmåga hur mycket någon annan har tränat. 

Kör inte för hårt på dina tuffa pass. “No pain no gain“ brukarmånga säga men det tror jag man ska ta med en nypa salt. Jag tror att många kör för tufft på de jobbigaste passen och att passet då istället får en negativ effekt. Ett tufft pass ska kännas kontrollerat för det mesta, uppbyggnad tar tid. Men om man ändå vill ta ut sig totalt ska man bara göra det de sista 10-30 sekunderna på den sista intervallen.

Vi kan även stolt nämna att vår ledare från Liljeholmen, Sara Trane, gjorde också ett fantastiskt lopp där hon sprang in på grymma 2,53!

Stort grattis till fina prestationer!

 

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: