Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Henrik tog SM-brons i 24h löpning!

Publicerad

Är den ens möjligt att springa i ett helt dygn? För oss vanligt dödliga så kan det låta som en omöjlighet. Men för vår ledare i Solna, Henrik Pehrson, så är det fullt möjligt. I helgen sprang han in ett SM-brons för Runacademy IF i klassen M45. I loppet gick det ut på att springa så långt man hinner på en varvbana under ett dygn. Totalt sprang Henrik hela 192 km. Det är en snitthastighet på 7 min och 28 s per kilometer. Hur klarar man av detta?

– Allt handlar om inställning och det går att nöta på då man är mentalt förberedd på tiden. Första 6-8 timmarna försvinner fort då man springer och pratar med andra löpare. Jag brukar säga att alla lopp blir jobbiga efter runt 60% och sen kan man alltid spurta sista biten. Spelar ingen roll om loppet är 800 m, 10 km eller 24 timmar, berättar Henrik.

Denna bedrift var extra imponerande då Henrik blev sjuk i Covid-19 i januari som gjorde att han inte kunde springa på 2 månader. Förberedelserna blev alltså inte särskilt optimala.

– Efter Covid i januari kunde jag inte träna på två månader och tappade en hel del. Orkar fortfarande inte springa som vanligt men tydligen funkade detta ok. Första 12 timmarna flöt på bra. Sprang och pratade med andra längst med hela vägen. Sista 8 timmarna blev jag trött och fick lov att gå en hel del. Var dessutom rätt kallt på natten med 2 grader och blåst. Dessutom låg banan precis vid en sjö. Men det var bara att kämpa, berättar Henrik.

För att klara av att springa i hela 24 timmar så krävs det att man fyller på med mycket energi. Fyller man inte på ordentligt så kommer man annars bli helt tom och då kommer det inte vara möjligt att fortsätta.

– Jag drack sportdryck ca var 20e minut hela dygnet. Utöver det serverades det mat ca var sjätte timme; köttbullar med potatismos, ris med kycklinggryta och risgrynsgröt. Jag åt även två paket Ballerina. Varje paket innehåller 1000 kcal så lätt att räkna, fortsätter Henrik.

Väldigt imponerande av Henrik!

Fotnot: Stort tack Peder Lindqvist för den fina bilden på Henrik Pehrson!


2 kommentarer
  1. Li skrev den 27 april, 2022

    Helt otroligt!!! Oerhört imponerad! Starkt jobbat, Henrik, framförallt med en covid-infektion i bagaget.

  2. Wow! Så impad Henrik!