Stäng

Runacademys blogg

Hur är det egentligen att genomföra ett 48h lopp?

Publicerad

I Borlänges löpargrupp finns Laila Öjefelt med som ledare. Hon kom igång med löpningen på allvar för cirka 10 år sedan och upptäckte då att hon har en alldeles särskild talang för uthållighet. I löpningen drivs Laila av att utmana sig själv i hur länge och långt hon kan springa. Tillslut kände Laila att 24 h lopp inte var långt och länge nog. Hon hade nått den magiska gränsen att klara att springa över 20 mil på 24h. Därför kom tankarna upp på att genomföra ett 48 h lopp. En enorm utmaning och prestation! Laila kom tvåa totalt i loppet som gick inomhus på Bislettstadion i Oslo och vann damklassen med 46 km! Den totala sträckan Laila sprang var 352 kilometer! Men hur är det egentligen att springa ett lopp som pågår i 48h och hur tränar man inför en sådan utmaning?

Berätta mer om hur 48h loppet går till? 
Det 48 h loppet som jag valde att springa går till så att man springer 48h på en rundbana på 546 meter inomhus. Jämfört med de trailultralopp som jag gjort innan som går från punkt A till B i häftig och spektakulär terräng så var det förstås en helt annan utmaning. När man springer i över ett dygn utomhus får man möta både gryning och skymning men att springa 48-timmar inomhus blir ett naket och avskalat möte med sig själv.

Kände du någon gång att det blev tråkigt och hur fick du motivationen att fortsätta då?
Ett 48h lopp kan beskrivas som en bal på slottet. Det kan vara långtråkigt och alldeles underbart samtidigt. Hur jag fann krafterna och orkade fortsätta när det var tråkigt vet jag faktiskt inte, men det var bara att fortsätta – det fanns inga andra alternativ!

Hur förberedde du dig inför loppet?
Det är viktigt att äta, dricka och sova ordentligt veckan innan. Jag försökte ta det lugnt på alla plan och konservera energi veckan innan loppet. Veckan innan loppet sprang jag bara något kortare lite snabbare träningspass.

Vad är den största utmaningen under loppet?
Helt klart är den största utmaningen utan tvekan det mentala. Det sitter i huvudet! Det man vet säkert innan loppet är att man kommer att vilja bryta av en eller annan anledning. Man är trött, man är less, man mår illa, man kräks, man får ont och man ser inte längre meningen med att fortsätta. Det är också det som gör det så otroligt häftigt, spännande och utmanande att springa så länge. Det är sjukt roligt och utmanande att gå igenom den inre upplevelsen.


Laila pustar ut efter 48h loppet.

Hur mycket sover man under de där 48 timmarna man springer?
Det där beror förstås på ambition, motivation och fysisk- och mental-styrka och varierar från person till person. För min del – ingenting.

Vad är dina bästa tips för den som skulle vilja göra ett ultralopp?
Det är viktigt är att göra kroppen redo för utmaningen. Som nybörjare i löpningen är ett ultralopp inget du ska börja träna för det första du gör. Det gäller att sakta men säkert vänja kroppen vid löpning och att klara springa länge. Lyssna på kroppen och låt det ta tid. Sedan beroende på vilken slags ultraloppstävling du skulle vilja springa så ser träningen olika ut. Som nu när jag ska springa en lång trailultra senare i år kommer träningen närmare tävlingsdags att bestå av mest terränglöpning och backträning. Inför banloppet på 48h som det på Bislett blir det mer bandlöpning och asfalt. Inför Bislett tävlingen som gick inomhus var jag tvungen att acklimatisera mig för värmen också. Det gör man inte så lätt utomhus i Sverige på hösten – därav blev det många timmar på löpbandet hemma.

Under själva ultraloppet, kom ihåg att ta det lugnt i början. Hitta ditt tempo och låt dig inte dras iväg med alla andra. Kom ihåg att njut att du kan vara där, många skulle vilja men kan inte av olika anledningar. Inse att du är den lyckligt lottade som vågar och kan. Men framför allt – bestäm dig för att fullfölja. Om det inte finns några andra val behöver du inte försöka hitta ursäkter för att kliva av och ge upp.

Ett annat viktigt tips inför loppet är att göra en plan för energi och vätska samt följa den. Utan bränsle och vatten stannar kroppen oavsett vad huvudet vill.

Laila under Runacademys löparresa på Madeira tidigare i år. 

Hur ser löpträningen ut nu för din egen del och kommer du göra några liknande lopp i framtiden?
Just nu tar jag det ganska lugnt. Jag försöker att springa ett långpass i veckan och några distanspass förutom onsdagarnas träningspass med Runacademy.  Först i september ska jag springa nästa lopp, Ultra Tour Monte Rosa – 170 kilometer och 11300 höjdmeter. Loppet går runt bergsmassivet Monte Rosa på gränsen mellan Schweiz och Italien. Först närmare loppet kommer jag att trappa upp träningen och börja jaga höjdmeter.

Vi önskar Laila lycka till på nästa utmaning!

 

 


Kommentarer avstängda.