Stäng

Runacademys blogg

Hur hjärtat påverkas av löpning

Publicerad

Kroppens mest fantastiska muskel, hjärtat, vår ”motor” i löpspåret, påverkas på flera sätt av löpträning. De flesta känner till att löpning ger ett starkt hjärta, men hur går det egentligen till? Kan det bli för mycket löpning för hjärtat? Här förklarar Helena Wallin, fysiolog och läkare, hjärtats påverkan av löpning.

Tjej springer i skogen

De akuta effekterna på hjärtat av ett träningspass innebär att hjärtfrekvensen (pulsen) och slagvolymen (mängden blod som hjärtat pumpar ut) ökar för att kunna leverera mer blod till dina arbetande muskler. Även blodtrycket ökar. Vid maximal ansträngning ökar slagvolymen med ca 50% jämfört med i vila.

Hjärtats struktur och funktion

Vid längre tids uthållighetsträning såsom vid löpning sker en förändring av hjärtats struktur och funktion som i de flesta fall går tillbaka när man slutar träna. Dessa förändringar brukar kallas för idrottshjärta.

Hjärtats fyra hålrum; en kammare och ett förmak på höger och vänster sida, förstoras alla av uthållighetsträning. Förstoringen innebär också att muskelmassan i hjärtat ökar. Förändringarna sker redan efter några månader och är beroende av hur hårt och hur mycket man tränar. Troligen krävs det minst några timmars uthållighetsträning per vecka för att detta ska ske. Det finns också stora individuella skillnader. I en italiensk studie där man har man tittat på vad som händer när man slutar uthållighetsträna på elitnivå, har man sett att nästan alla individer då får mindre hjärtan, men ¼ hade fortfarande riktigt stora hjärtan. Det är inte så konstigt, eftersom individer med genetiskt större hjärtan också är de som kommer lyckas bra inom uthållighetsidrott.

Träningens påverkan på pulsen

Den största förändringen i hjärtat som träning medför är en förbättrad funktion. Hjärtats slagvolym ökar både i vila och under ansträngning med träning. Orsaken till att slagvolymen kan öka är dels att blodvolymen i kroppen ökar med träning samt att hjärtat blir större och mer eftergivligt, dvs hjärtat kan tänja ut sig bättre. När man undersökt äldre atleter har man sett att deras hjärtan är lika eftergivliga som yngre otränade individer, vilket är rätt så fantastiskt då denna egenskap i hjärtat normalt förloras med ökad ålder. Vilopulsen sänks av träning medan maxpulsen, som är genetiskt bestämd, inte påverkas nämnvärt. Om något så kan maxpulsen faktiskt minska några slag med träning. Maxpulsen sjunker med ökad ålder vilket är en orsak till att prestationen blir sämre med ökad ålder. Din arbetspuls vid en given belastning sjunker av träning. Det beror på att hjärtat för varje hjärtslag pumpar ut mer blod då det är större och arbetar mer effektivt.

Kan det vara negativt för hjärtat att träna för mycket eller för hårt?

Det här är ett ämne som debatteras då och då. Hjärtat mår bra av träning men det finns en ökad risk för förmaksflimmer (hjärtat slår i otakt och ofta fort) hos individer som uthållighetstränat mycket. Det finns även observationer om ärrbildning i hjärtat hos maratonlöpare, men man vet inte vad ärrbildningen står för. Tidigare olympier, speciellt uthållighetsidrottare, och Tour de France-cyklister lever längre än ålder- och könsmatchade individer, vilket talar emot att hård träning skulle vara skadligt för hjärtat.

Det är viktigt att inte träna hårt när man är sjuk och att vänja hjärtat och kroppen successivt vid träning om man är nybörjare. Får man ont i bröstet vid träning ska man konsultera läkare. Har man en hjärtsjukdom bör man också rådgöra med läkare innan man sätter igång med intensiv träning.

Hjärtat påverkas av träning oavsett ålder, så för hjärtats skull är det aldrig för sent att börja träna!

Text: Helena Wallin, fysiolog och läkare på Karolinska Insitutet.


En kommentar
  1. Tack för intressant information 🙂