Hur påverkar alkoholen din träning?

Therese Forsberg juli 14, 2018

När det är sommar och semestertider hör grillkvällar och sommarfester till, och alkoholkonsumtionen ökar hos många svenskar. Alkohol är något som på gott och ont finns runtomkring oss i samhället och i många sociala sammanhang finns den där och man måste ta ställning till huruvida man vill dricka och hur mycket.

Sedan är det ju det där med träningen och hur den drabbas av alkoholkonsumtion. Behöver man t.ex. ställa in träningen dagen efter man druckit? Var går gränsen för när och hur mycket man kan dricka utan att det påverkar träningen?

Detta är på något sätt inte en förskönande text där vi vill uppmuntra er att dricka, men samtidigt är vi medvetna om hur samhället ser ut och att det är viktigt att skapa en balans i livet där träning, mat, ens sociala liv, och ibland även alkohol spelar en viktig roll.

Det är viktigt att komma ihåg att många aspekter har inverkan på den allmänna hälsan, såsom sömn, mat och stillasittande. Måttligt drickande försämrar inte nödvändigtvis din hälsa och för motionären har det inte speciellt stor påverkan på träningen. MEN. Även om träningen fortfarande kommer att ha effekt kommer alkoholen att bromsa den. Ju mer alkohol du druckit desto större kommer bromsen bli – så tre glas vin är definitivt sämre än ett glas vin. Att tänka att “skadan redan är skedd” efter ett glas vin är alltså inte hållbart. Timmarna efter ett träningspass är det dessutom klokt att undvika alkohol eftersom kroppen då ska ta till sig träningen och börja återhämtningen.

Forskning har visat att konditions- och uthållighetsidrottare drabbas relativt lite av alkoholkonsumtion men att  kombinationsidrotter som tennis och innebandy är värre eftersom man ska göra många saker samtidigt. För även om alkoholen har lämnat kroppen har vi en försämrad reaktionsförmåga och störst förändring märks i styrka, explosivitet, koordination och precision. För att minska skaderisken dagen efter man druckit alkohol är det klokt att ta en lugnare löp- eller cykeltur istället för aktiviteter som kräver en högre reaktionsförmåga. Det man också har sett i forskning är att förmågan att bygga muskler försämra. Detta beror på att hormonnivåerna i kroppen sänks, alltså vårt testosteron, och detta behövs för att bygga muskler.

Så njut av sommaren, både dess fester och alla sköna löprundor, men här listar vi några punkter att tänka på kring sambandet mellan alkohol och träning:

  • Att träna är alltid bättre än att inte träna. Alkoholen och ev. bakfylla är ingen ursäkt för att hoppa över träningen. Ingen bevisad skada sker på kroppen så länge du är frisk i övrigt.
  • De negativa effekterna av alkohol fungerar i ett dos-respons förhållande; alltså, ju mer du dricker desto sämre är det för träningseffekten.
  • Välj vilket typ av pass du kör dagen efter du druckit alkohol. För att minska skaderisken är en lätt löprunda är att föredra framför något hårt pass som bryter ner kroppen.
  • Sömnen påverkas ofta negativt av alkoholintag och är en av anledningarna till att vi mår dåligt dagen efter. Försök därför i högsta möjliga mån ta igen den förlorade sömnen så snart som möjligt.
  • Eftersom alkohol fungerar uttorkande blir vätskebalansen i kroppen rubbad – se till att återställa den genom att dricka mycket vatten och, vid behov, en vätskeersättningstablett (t.ex Resorb)

ol-lopning


comments powered by Disqus