Stäng

Runacademys blogg

Hur ska det bli roligt att springa?

Publicerad

Är du en av dem som försökt komma i gång med löpningen men inte riktigt fastnat? Känns det helt obegripligt att människor faktiskt tycker det är kul att springa?

nöjda löpare springer i grupp

Känns löpningen både tung, monoton och oinspirerande för dig? Tänker du ”det måste vara något konstigt med alla dessa människor som faktiskt tycker det är roligt att springa”? Vi på Runacademy tror att alla, oavsett tidigare erfarenhet i löpningen, kan få en mer lustfylld och njutbar träning. I denna artikel tänker vi ta upp några av de faktorerna som faktiskt kan bidra till ökad löparglädje!

Kunskap

Kunskap är en av de viktigaste drivkrafterna för att vi faktiskt ska få ökad motivation till att göra något. Om vi har kunskap får vi en ökad förståelse och ser fördelar för vår hälsa och varför det är viktigt att springa. Vi vet att med mer kunskap kan vi fatta bättre beslut i vår löpträning och träna på ett mer effektivt sätt. Ju mer vi vet desto intressantare blir dessutom ett ämne och du vill lära dig mer och utvecklas!

Om du vill komma i gång med löpningen eller känna en ökad drivkraft är därför ett hett tips att köpa en bok om löpträning. Kanske börja följa några inspirerande konton på instagram, förslagsvis Runacademy där vi delar med oss av tips dagligen. Gå på en föreläsning eller lyssna på en podcast? Det finns många sätt att hämta kunskap.

Variation

Det är lätt hänt att man i sin löpning fastnar i att springa samma rundor, i samma tempon, utan så mycket variation i sin träning. Denna typ av träning blir till slut oinspirerande och tråkig. Det är viktigt att vi varierar vår löpträning. Variation gör att det blir roligare, träningen blir effektivare och mer inspirerande. Variation hänger ihop med punkten ovan, kunskap. Med ökad kunskap om löpning lär vi oss hur vi kan variera löpträningen. Du kan springa olika typer av pass, i skogen, testa backlöpning, intervaller, varva löpning med styrka, springa i riktigt lugnt tempo eller utmana dig själv i högre farter. Bara fantasin sätter dina begränsningar.

Känner du att du har tappat motivationen, prova då något helt nytt som att springa obanat i skogen, ta dig uppför en slalombacke i löparskorna, eller kanske gå med i en löpargrupp där någon annan bestämmer hur ditt träningspass ska se ut? Våra löpargrupper startar v 37, men du kan även hoppa in någon/några vecka efter.

Skaffa dig en löparkompis

Att springa tillsammans med andra, tex en vän eller med andra i en löpargrupp, gör att träningen blir roligare och du utmanar dig själv. Det blir även svårare att ställa in ett löppass när du har planerat det med någon annan. När det känns tungt kan ni peppa varandra vilket betyder mycket för att det ska bli roligare även när det känns jobbigt.

Ha ett mål med din träning

För att din träning ska kännas meningsfull och att du ska få till en regelbundenhet i din löpning, kan det vara bra att ha ett mål. För att målet ska vara effektivt för dig och din motivation behöver du tänka igenom ditt mål noggrant så att det känns utmanande men ändå nåbart. Skriv gärna upp exakt vad ditt mål är och när det ska vara uppnått. Har du ingen deadline så är det lätt att man skjuter upp målet och till slut glöms det bort. Därför kan det vara en god idé att anmäla sig t.ex. till ett lopp där du kan testa dig själv på en specifik distans med ett tidsmål. Att sedan uppnå något som du har kämpat för är väldigt belönande och motiverande. Det är en stor drivkraft till att många väljer att fortsätta springa.

Belöning

Ibland kan man behöva “muta” sig själv med en riktigt god måltid eller en efterrätt när man genomfört det där passet som kändes extra motigt. Det är också viktigt att efter du har tränat regelbundet och skött din träning under en tid – ser till att belöna dig själv. Unna dig nya träningskläder, ett par skor eller en massage, det är du värd efter alla mil som du sprungit.

Rätt material, kläder och skor

Att ha bra kläder och skor som är anpassade för löpning är viktigare än vad man kanske tänker på. Det underlättar mycket att kläderna sitter bra för att du ska känna att du kan röra dig obehindrat och inte vara för varm. Kläder i funktionsmaterial är att föredra och oftast klär vi oss för varmt än för kallt. Skorna är viktiga för att vi ska få en skön känsla i löpsteget och rätt utprovade skor gör löpningen skonsammare genom att vi belastar fötterna mer fördelaktigt.

Det behöver inte alltid gå fort och vara jobbigt

Många av oss går in med inställningen i löpningen att varje pass ska vara jobbigt och du alltid ska springa din vanliga runda lite snabbare än vad du gjorde sist. Det blir förr eller senare ohållbart, du blir besviken och du inte kan vara på topp varje dag. Därför ska du lyssna på kroppen och våga springa långsamt.

Om hur man ser hur eliten tränar inom långdistans är oftast större delen av träningen (70 %) i lågintensivt i zon 2 (oftast runt 60 – 70 % av maxpuls). För motionärer ser fördelningen oftast annorlunda ut och man springer oftast i en högre puls än vad som är nödvändigt på distanspassen. Faktum är att det finns en mängd fördelar av att springa långsamt med lägre puls. Du blir bättre på att använda fett som energikälla vilket gör att du spar på kolhydraterna och orkar mera under längre distanser. Du stärker upp kroppen på ett mer skonsamt sätt och blir inte lika sliten efter dina löppass. Du kan passa på att njuta mer av din löpning och springa på fina platser eller i skogen.

För att få till allt detta behöver man oftast i början hjälp! Gå med i en löpargrupp eller testa onlineträning? Eller varför inte testa på både, med Runacademys löpargrupper får du nämligen båda! Höstens löpargrupper kör igång v 37.


Kommentarer avstängda.