Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Hur ska man andas när man springer?

Publicerad

Det finns många olika teorier och myter när det kommer till hur vi ska andas när man springer. En del “andningsexperter” påstår att det är mycket effektivare att tex. andas via näsan då det påstås att luften når djupare ner i lungorna, att vi gör av med mindre vätska och att luften filtreras bättre via näsan än munnen. Men stämmer det? Spelar det någon roll hur man andas under löpningen? Kan du tjäna på att enbart andas med näsan istället för med munnen? Här reder vi ut det närmare! 

 

Andningen sker som en reflex och anpassas efter ansträngningen

När det kommer till andning så är kroppen helt fantastisk till att anpassa sig efter det den utsätts för. Andning sker som en reflex och är inget som vi egentligen behöver tänka på. Det bara händer och tur är väl det för annars skulle det kunna bli riktigt jobbigt. Det gör att när du börjar att anstränga dig så börjar du också att andas via munnen. Ju hårdare du sedan springer desto djupare och flåsigare andning kommer du att få. På så sätt får vi också in mer syre till lungorna som sprids vidare för att ge syre till våra muskler. Ska man då kämpa emot det som är naturligt för kroppen genom att tex. stänga munnen och tvinga sig att andas via näsan? Ser man till de absolut bästa löparna i världen så är det ingen som springer och andas via näsan. Du kommer närmligen orka mycket mer genom att andas via munnen då du på så sätt får in mer syre ner till lungorna.

 

Det gäller att andas djupt ner i magen och vara avslappnad

För många som är nybörjare till löpning så kan det här med att få till andningen kännas extra svårt och jobbigt. En anledning kan vara att man inte andas in djupt med magen utan enbart tar korta små andetag så det nästan blir som man hyperventilerar. Du andas då enbart högt upp i bröstet. En anledning till varför det blir så kan vara att man helt enkelt stressar upp sig för sin andning och tänker för mycket på hur man ska andas som gör att man spänner sig. Som allt annat i löpning så gäller det att hitta en rytm så att man inte behöver tänka. Allt ska komma naturligt och vara helt avslappnande. Det gäller även andningen. Det är inget du därför ska tvinga fram utan det kommer av sig själv.

Inte bra att mixtra för mycket med andningen när du springer

Att mixtra för mycket med andningen kan bli fel. Helst ska man inte ens tänka på att man andas då brukar det gå bäst. Att komma ihåg är att varken andningen eller lungorna i sig inte är den begränsande faktorn för din uthållighet. Det är snarare hur starkt hjärta du har, antalet röda blodkroppar och hur bra musklerna är att ta upp syret. Det innebär alltså att även om du skulle träna upp din andning så att dina lungor kan ta upp mer syre, så skulle det inte spela någon roll för din kondition. Troligtvis skulle ditt hjärta ändå inte vara tillräckligt tränat för att kunna pumpa ut syret från lungorna vidare till musklerna. Det är därför viktigare att träna upp ett starkt hjärta.

Så här är vårt bästa tips till dig som tycker det känns svårt och jobbigt att andas: Börja med att ta tre djupa avslappnande andetag de första stegen på din löptur och sedan tänk inte så mkt mer på din andning. Du behöver inte tänka för att andas utan det sker helt naturligt!

Vill du får mer tips kring hur du ska lägga upp din träning? I vår kunskapsbank på vår onlineträning hittar du många tips och råd.

andas vid löpning


3 kommentarer
  1. Tack för bra input, för en som tycker stt andningen är oerhörd jobbig.

  2. MARIA skrev den 21 april, 2021

    Andas in på tre och ut på tre funkar toppen för mig. Det blir inte flåsigt och helt naturligt.

    • Gärna 3in och 2ut. Finns en risk att snedbelasta om man alltid andas ut på samma fotisättning. I högre tempo funkar 2in och 1 ut. För att styra andningen när det känns som om det behövs. Håkan Malmros