Stäng

Runacademys blogg

Inkontinens behöver inte stoppa dig från att springa!

Publicerad

Att drabbas av inkontinens (eller urinläckage) vid träning är mycket vanligt men är inget som så många pratar om. Linda Wemmert vet hur jobbigt det kan vara med just inkontinens då hon drabbades av det efter hennes andra förlossning.

Löpning. Denna underbara träningsform som lockar allt fler utövare för varje dag. Så vacker i sin enkelhet. Bara att leta fram ett par sköna skor och bege sig ut. Känna luften mot ansiktet. Känna hur benen arbetar sig framåt. Känna hur andningen blir snabbare. Njuta av stunden, i sin ensamhet eller tillsammans med någon annan. Njuta av att få vara ett med naturen.

Men så plötsligt förändras allt. De vanligtvis lätta stegen och den avslappnade hållningen är som bortblåst. Likaså är drivet i löpningen och de utmanande tempostegringarna. De tidigare frekventa löppassen blir färre och nummerlapparna till de underbara loppen som du är anmäld till hamnar oanvända i papperskorgen.

De få löppassen som numera utförs sker uteslutande i sin ensamhet och i avskildhet. Möjligen slutar du helt med löpning och all annan form av träning. Det som tidigare gav dig så mycket glädje och energi är nu istället fyllt med ångest och skam. Du har nämligen drabbats av inkontinens.

Det kan vara på grund av en graviditet, en olycka, en operation eller bara på grund av otur. Oavsett anledning så känner du dig troligen lika förvånad som äcklad över din inkontinens. Med största sannolikhet känner du dig väldigt ensam.

För trots att inkontinens drabbar både kvinnor och män i alla åldrar och att drygt en halv miljon svenskar lider av inkontinens så är det bara sju procent som vågar berätta om sina problem för någon. Istället för att söka hjälp hos sjukvården eller stöd hos någon närstående så tiger de flesta och skäms.

Men varför skämmas för någon åkomma som vi fått utan egen förskyllan?


Linda har skrivit en bok om problematiken, hur kom det sig?
Jag drabbades av inkontinens efter min andra förlossning. Det liv som jag levt tidigare med mycket träning innebar plötsligt att jag kissade på mig vid varje ansträngning.

Från att det varit roligt och socialt att träna så blev det nu istället fyllt med en massa måsten och förbud. Jag kunde inte dricka inför träningspass och jag behövde gå på toaletten flera gånger inför en ansträngning. Trots det så läckte jag!

Jag sökte information om inkontinens och insåg att det fanns väldigt lite skrivet om problemet och att det som fanns var väldigt medicinskt. Jag ville prata med andra om det och höra andras upplevelser, men insåg att drabbade personer inte vill prata om sina problem. Att inkontinens var fyllt med mycket skamkänslor och tabun.

Vad är då inkontinens och vad beror det på?
Inkontinens innebär en oförmåga att kontrollera sin urinblåsa, vilket innebär att man kissar på sig eller läcker. Det finns tre olika typer av urininkontinens: Ansträngnings-, trängnings- och blandinkontinens. Det är svårt att säga vad det beror på och att svara på varför vissa drabbas av det, men inkontinens kan bla komma efter graviditet, förlossning, sjukdom eller operation.

För yngre kvinnor är den absolut vanligaste formen av inkontinens ansträngningsinkontinens och det är även den enda formen som går att operera. En operation tar inte mer än 5-7 minuter och görs under lokalbedövning.

Hur vanligt är det med inkontinens?
Varje dag lider cirka en halv miljon svenskar av inkontinens i det tysta. Enligt en undersökning så är det bara 7 % av de drabbade som vågar prata med någon om sina problem. Istället så är det många som slutar med sin träning, undviker sociala sammankomster och mår psykiskt dåligt.

Vad kan man göra åt det?
Efter utredning av symtomen finns det olika behandlingar till inkontinensen .Det kan handla om hjälp med bäckenbottensträning eller behandling med läkemedel eller operation. Det finns även olika sorters hjälpmedel, som inkontinensbåge samt skydd som TENA (vuxenblöja) eller Wundies (en innovativ trosa som har inbyggt skydd men som ser ut som vilken trosa som helst).

Om du känner igen symptomen så kontakta en gynekolog direkt och påbörja en utredning. Om du försökt få hjälp tidigare utan att ha fått gehör eller om köerna till operation är för långa så är det bra att veta att du kan söka vård fritt i hela landet. Sedan 1 januari 2015 har patientmakten ökat och du kan som patient boka tid i annat landsting och få det betalt av ditt landsting.

Stort tack till Linda för att du delar med dig!


En kommentar
  1. Stort stort tack för att ni har skrivit om inkontinens! Jag kan också tipsa om Frida som driver kontot @heltunderliv på Instagram och som även föreläser och leder bäckenbotten träningspass. Löpning är så härligt och alla kvinnor som vill ska kunna springa. Tack igen.