Mars 09, 2019
Petra Kindlund

Just nu befinner sig Johanna Bäcklund som jobbar på vårt huvudkontor i Haag i Nederländerna för att imorgon springa halvmaran. Johanna är en av Sveriges främsta löpare och tog bland annat SM-silver i fjol på halvmaran under Göteborgsvarvet.

Det ska bli en väldigt intressant start då Johanna tränat mer än någonsin inför loppet och hon är i sitt livsform. Vi hoppas på att hon nu kan förbättra sitt personbästa från förra året som är på 1,16,52.

Johanna fick i höstas för första gången hjälp av en elittränare och har efter det ökat på sin träningsvolym rejält.

“Min träning har flutit på väldigt bra. Vi åkte i början av januari två veckor till gran canaria där jag ökade på mängden rejält och även började köra igång lite fartträning igen. Jag har sedan dess legat på runt 17mil per vecka och haft fokus på ett till två tuffare pass i veckan plus byggt upp längre långpass. Hade lite förkylning för två veckor sen men lyckades mota bort det med vila i två dagar. Fokus i träningen ligger mot Hamburg marathon men såklart hoppas jag kunna göra ett bra lopp i helgen”, säger Johanna om sina förberedelser.

Johanna har tränat hårdare än aldrig förr och kroppen har svarar bra på träningen. En vanlig träningsvecka kan ungefär se på följande sätt:

Måndag: två pass totalt 30k

Tisdag: något form av kvalitepass med intervaller. Ofta blir det uppåt 25-30k

Onsdag: återhämtning två pass 20-25k

Torsdag: två pass cirka 30 km

Fredag: Två pass på totalt 20km

Lördag: 40km i närheten av maratontempo

Söndag: återhämtning 10-15k

På detta blir det även en hel del rörlighetsövningar, vissa rehabiliterande styrkeövningar samt massage en gång i veckan för att hålla sig skadefri.

Det är väldigt imponerande hur Johanna har fixat att träna så mycket samtidigt som hon jobba nästintill heltid på vårt kontor och även har två småbarn. För att lyckas med det krävs en noggrann planering och disciplin. Johanna brukar gå ut på första passet strax efter 05:00 på morgonen för att springa 18km. Hon är sedan oftast på kontoret vid 8:00. Vid lunchtid brukar hon sedan springa iväg på ytterligare en löprunda på en mil. För att bli bra finns det nämligen inga genvägar utan det är hårt arbete som ligger bakom.

Imorgon är planen att framförallt hitta sitt egna tempo där första halvan ska kännas bra för att sen förhoppningsvis kunna öka tempot.

“Jag startar ofta lite för fort så skall försöka ha lite mer is i magen och jobba mig in i loppet! Jag är väldigt tävlingssugen igen så skall bli riktigt kul. Målet är att springa med en bra känsla och våga pressa mig så jag får ut allt jag har för dagen, säger Johanna förväntansfullt.”

Vi önskar Johanna ett stort lycka till på loppet som startar imorgon 14:30!

Johanna med sin man Pontus som har stöttat henne mycket i sin elitsatsning.

En kommentar
  1. Lycka till! 😀Imponerande hur du orkar träna så mycket. 👍

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: