Johannas egna tankar och bästa tips inför Stockholm Halvmarathon

Johanna Bäcklund september 7, 2017

På lördag är det dags för Stockholm halvmarathon och jag (Johanna) kommer springa. Jag har inte tävlat lika mycket den här säsongen som jag brukar så varje tävling blir därför extra rolig. Jag gillar verkligen Stockholm halvmarathon dels för att banan går i Stockholms innerstad och på gator som jag dagligen springer längs men också för att det är så otroligt härlig stämning med många som är ute och hejar. När jag första gången sprang Stockholm halvmarathon (2009) bodde jag i Uppsala och hade ingen koll på banan, jag hade inte heller någon koll på hur det var att springa en halvmaraton men med bästa supporten av min man, syster och vänner blev det startskottet för att jag sen ville satsa på löpningen.

Jag är inte ensam från Runacademy IF att stå på startlinjen på lördag utan hela 51 andra kommer också finnas där och kämpa sig runt banan.

Enda sedan jag sprang Götreborgsvarvet i våras har min plan varit att springa Stockholm halvmarathon, att springa en halvmara på våren och en på hösten känns lagom för mig just nu. Trots att loppet hela tiden funnits i min plan har jag ändå satsat mer på att köra kvalité med mer intervaller och kortare pass under sommaren. Mina längsta pass springer jag alltid med Alfons i vagnen och då brukar de bli runt 70-80 minuter, men ofta blir det flera sådana pass under en vecka. De senaste två veckorna har en förkylning stoppat mig från att träna, först vilade jag för att kunna springa tjejmilen och efter det bröt förkylningen ut ordentligt, men nu börjar jag känna mig bättre. Så på lördag hoppas jag att jag är helt fri från den. Att få lite extra vilodagar veckan innan ett lopp behöver ju inte vara fel, dels är benen extra pigga men också mentalt är man extra sugen att springa!

Inför ett halvmarathon är det också viktigt att man får bra uppladdning med mat och vila. Jag brukar därför tänka på att äta lite extra de sista dagarna, lägga in fler mellanmål och även äta lite mer kolhydrater under lunch och middag, samt fylla på med vatten och dagen innan och samma dag som loppet tar jag även vätskeersättning. För mig är det viktigt att äta sån mat som min kropp är van vid då jag annars lätt får problem med magen. Eftersom Stockholm halvmarathon går på eftermiddagen brukar jag äta frukost och lunch innan loppet. Min lunch brukar jag äta cirka 3-4 timmar innan loppet och då äter jag mig mätt men absolut inte så att jag känner mig “proppmätt” 🙂 Med två barn hemma och en som fortfarande inte har sömnen som sin favorit hobby får man hitta återhämtning på annat sätt. Jag är därför noga med att när vi lagt barnen vid 19.30-20 så sätter jag mig ner i soffan och tittar på tv, läser eller liknande. Sedan går jag och lägger mig tidigt 21.30 för att i alla fall få ligga i sängen många timmar, även om jag vaknar upp många gånger innan klockan är 6 och det är dags för morgon.

 


 

Här kommer mina bästa tips inför loppet!

1. Tänk på att springa i kläder och skor du är van vid

Jätteviktigt är att du har sprungit in dina skor innan loppet, så undvik att ta nya skor på dig och är du känslig för skoskav kan det också vara bra att smörja fötterna med vasselin. Kläder är också det viktigt att du sprungit i tidigare då de lätt annars kan bli att det skaver lite här och där. För er killar som springer är det också smart att tejpa bröstvårtorna då det annars kan skava mycket.

2. Se till att du äter en lättare lunch

Eftersom första start går först 15.30 så är det bra att äta en lättare lunch cirka 3-4h innan så att man har ordentligt med energi men att mättnadskänslan verkligen har hunnit lagt sig. Sedan kan det vara bra att äta något lätt cirka 2h innan loppet, så som banan eller liknande.

3. Fyll på med vätska under dagen

Fyll på med lite extra vätska både dagen innan och samma dag, du kan även dricka lite sportdryck eller annan vätskeersättning för att få i dig lite extra salter.

4. När starten går – Tänk på att inte gå ut för hårt

Då ett halvmaraton ändå är bra mycket längre än ett milslopp är det viktigt att du inte öppnar för hårt. Om du öppnar för fort så kommer du få sota för det på slutet. Försök att istället hitta en fart och rytm som passar dig. Hitta en rygg och lägg dig bakom som kan dra dig runt. Njut av stämningen och ha roligt!

5. Banan

Stockholm Halvmarathon är en omväxlande bana med både en del backar men också långa raksträckor. Tänk på att spara energi uppför för att sen kunna trycka på lite extra utför och på platten. Sista delen av loppet, från Tantolunden (cirka 17 km) och till Slussen (20 km) är rätt mycket uppför så gäller att man har lite energi kvar där då det partiet annars blir väldigt tungt.

6. Glöm inte att fylla på med vätska under loppet

Det är väldigt viktigt att fylla på med vätska under ett halvmaraton. Börja dricka direkt från början då det tar ett tag innan kroppen kan utnyttja vätskan. Det kan vara bra att ha testat sportdrycken de serverar på loppet innan så du vet att din mage klarar av just den sorten. Du kommer tjäna på att stanna till och dricka ordentligt än att du stressar och får allt över dig. Det kommer ge dig mer energi till slutet av loppet.

7. Nya delar längs banan

Så sent som i måndags meddelade arrangörerna att bansträckningen kommer bli lite annorlunda än tidigare år, man kommer få en ny sväng kring slussen där man tar en runda på hornsgatan innan man kommer ner igen till södermälarstrand. Även om det partiet är lite mer upp och ner än tidigare ser jag det som positivt. Jag brukar ofta känna mig väldigt trött vid 13-14 km och nu får jag alltså nåt annat att fokusera på än min trötthet, jag hoppas det kommer kännas så på lördag också 🙂

8.Tuffa perioder under loppet

Glöm sedan inte att du alltid orkar mer än vad du tror. Det kommer finnas perioder där du är helt slut och nästan vill bryta. Men detta kommer att gå över. Det gäller att se till att fortsätta vara fokuserad och inte ge upp. Du orkar alltid mycket mer än vad du tror! För att veta lite när backarna kommer kan det vara bra att kolla på banprofilen innan så man även kan förbereda sig mentalt på vad som väntar.

9. Viktigast av allt  är att ha roligt, då går också loppet bra!

Stort lycka till!

 


comments powered by Disqus