Stäng

Runacademys blogg

Kristina och Hans har varit ute på loppturné!

Publicerad

Den här sommaren har Kristina och Hans ledare i Gävles löpargrupp åkt land och rike runt och sprungit en massa roliga lopp. Därför tänkte de idag dela med sig av godbitarna från sommaren! Kristina återger här deras upplevelser i hopp om att inspirera er till att också ge er ut med tävlingsskorna på!

Den här sommaren har det blivit många lopp för mig, Stina och Hans. Det är ett roligt sätt att upptäcka vårt fina land! Vi springer för Runacademy vilket gör att vi kan möta upp klubbkompisar från hela landet!  Det är så skoj att träffa likasinnade före och efter lopp. Vi började med Stockholm maraton tidigt i juni. Är man maratonlöpare och bor i Sverige så ska man så klart inte missa möjligheten att träffa andra Runacademyledare och deltagare i den stora folkfesten! Vi gjorde ett lopp till i Stockholm den 10 juni, Sthlm 10. Hasse spran SM-milen i klassen H60. Det loppet ger en en bra kraftmätning på milen tidigt på säsongen.

Krokskogens halvmaraton
I slutet av juni åkte vi till Norge för att springa Krokskogen halvmarathon för tredje året i rad. Loppet går på grusväg med rejäla backar som är flera kilometer långa. Det som jag Stina tycker om speciellt med det loppet är möjligheten till en tidig start. Det gör att vi som är ute och springer under en längre tid kan starta en timme före och på så vis vara ute på tävlingsbanan samtidigt som de snabba! I Norge kan man passa på att springa i någon av deras utmanande leder med fina miljöer så klart.

Kristina under Krokskogens halvmaraton.

Mora trail
Sedan var det dags för Mora trail. De hade en ny bana för i år och vi sprang 17 km obanat och på stigar. Det loppet passar de flesta löpare som gillar trail!

Kristina och Hans träffar fler Runacademy löpare på Mora Trail

Stadslopp i Örebro
Vi planerade också in ett lopp i Örebro där Hans sprang Semsterhalvmaran och jag sprang Sommarmilen. Där hade man satsat på en ny fin medalj i år. Det är en liten tävling med familjär stämning. Vi passade även på att springa ett Parkrun på 5 km i Örebro på morgonen innan loppet tillsammans med en kille från vår löpargrupp i Gävle. Han slog personligt rekord på 5 km när han sprang tillsammans med Hans.

Salomons fjällopp
Ett av årets största utmaningar var Åres Salomon 27 k för Hasse och för mig, Stina 13 km i Välliste runt. Det är riktig tufft lopp på fjället med stigningar och branter.

Tällberg halvmaraton
I början av augusti åkte vi till Tällberg för att göra Tällberg halvmaraton. Loppet består av blandat underlag men framförallt är det känt för sina backar. Det är inte loppet du springer personligt rekord på i första hand, utan du springer det för utmaningen.

Kristina och Hans tillsammans med Robert Ehrin från Östhammars löpargrupp innan start på Tällbergs halvmaraton. 

Jönköpings halvmaraton
Nu i helgen sprang vi Jönköping halvmarathon som är ett klassiskt och välordnat lopp på asfalt. Wow vilken dag det var! Bästa goodiebagen , fin medalj , fantastiska funktionärer och viktigast av allt – alla möten med människorna vi vill springa med 💪🏻.

Nu närmast kommer vi att åka tillbaka till Örebro för att springa ett lopp som vi inte testat tidigare, Kilsbergen trailrun på 14 km. Det ska bli superkul! Det går delvis på en vandringsled och innehåller en slalombacke uppför.

Loppen har givit oss mycket erfarenhet
När man springer så många lopp som vi gör har vi lärt oss vilken utrustning som fungerar. Vi vet precis vad vi ska äta på morgonen och vad vi ska äta på kvällen innan. Vi har också lärt oss om vi behöver ha med oss någon gel under loppet och hur mycket på ungefär vi behöver dricka. Vi vet också hur man ska klä sig för bästa prestation. Erfarenhet har blivit en trygghet för oss inför framtida utmaningar.

Våra bästa tävlingstips
Våra bästa tips till dig som ska springa ett lopp är att studera banprofilen. Ta reda på hur ofta och hur många vätskekontroller det finns. Förhoppningsvis behöver du inte springa med egen vätska. Om du deltar i vanliga asfaltlopp där det finns vätskekontroller, blir tungt och skvimpigt att bära. När det gäller tävlingskläder gäller less is more. Du kommer att bli varm! När det gäller tankar om den egna prestationen om att delta i lopp, lägg bort dem! Du kan visst vara med! Även om du behöver en timme mer än de ”snabba” på ett halvmarathon, så har du lika stor rätt att delta och uppleva tävlingar. Du har också rätten till din plats på tävlingsbanan. Vill du ta det lite lugnare så håll till höger så att de snabbare kan springa förbi. Det är även helt okej att gå under ett lopp. Det är ditt lopp och det är du som bestämmer hur du vill genomföra det.


Ett av det bästa med att springa lopp är gemenskapen före och efter loppet!

Det spelar ingen roll om du kommer först eller sist
Om du går omkring och oroar dig för att komma sist vill jag här ge dig ett tips. Det kan hända oss alla, men vi tävlar bara mot oss själva! Rädslan att komma sist gör att alldeles för många löpare väljer att inte delta. Ett annat tips till dig som tycker det känns pirrigt att delta är att du ska springa med en kompis. Du delar upplevelsen med någon du är trygg med. Sällskap tar bort lite av den jobbiga känslan eftersom ni peppar varandra och hjälps åt.

Springa för Runacademy ger stor gemenskap
Jag tycker att fler medlemmar och ledare ska ta chansen att delta i lopp och då gärna tävla för Runacademy IF. För oss så har det gett så mycket mer när det handlar om gemenskap, dela upplevelser och erfarenheter. Du bär din tröja med Runacademytryck på tävlingar och då blir det lätt att känna igen varandra! Både som deltagare i löpargrupperna och som onlinemedlem kan du springa för Runacademy.


Kommentarer avstängda.