Stäng

Runacademys blogg

Löpningen håller dig frisk och ger förbättrad sömn!

Publicerad

Studier har visat att man har sett att träning påverkar sömnen positivt. Många som kommer igång med löpningen upplever att de sover bättre om nätterna. Dock gäller detta inte om man tränar nära inpå man ska sova. Det kan nämligen ta ett tag innan kroppen varvar ner efter passet.

Vikten av sömn är något som vi ofta underskattar. Att prioritera bort sömn är vanligt och kan vara riktigt farligt för hälsan i längden. En effekt av för lite sömn är ett nedtryckt immunförsvar.

Hur mycket behöver man sova?

Hur länge du ska sova varje natt är väldigt individuellt. Mellan 6-8 timmars sömn är i regel bra att förhålla sig till. Tränar du hårt 6 dagar eller fler pass per vecka så är det bra både för prestationen på själva träningspassen och utveckling att sova ytterligare fler timmar. Uppemot 9-10 timmar per natt kan vara lämpligt.

Anledningen till att det är bra att sova mer om du tränar hårt är att under sömnen ökar produktionen av celler och nivåerna av uppbyggande hormoner i kroppen. Hormonerna ger signaler till kroppens muskler att bygga upp sig och bli starkare. Vid hård träning krävs det också mer återhämtning efter passet!

Apropå att sömn är viktigt så stärker även löpning immunförsvaret!
Regelbunden motion såsom löpning har positiva effekter på immunförsvaret. Det man har sett är att andelen vita blodkroppar ökar. Vita blodkroppar är de aktiva cellerna i vårt immunförsvar. Vi får alltså fler celler som kan ta hand om skadliga virus i kroppen. Du kan träna upp till 5-6 pass per vecka och få de positiva effekterna på immunförsvaret. Det är klarlagt att individer som tränar är mer friska än inaktiva individer. Speciellt de som tränar utomhus, då smittorisken är lägre om man vistas ute jämfört med om man vistas inne. Därför är det en riktig boost för hälsan och välmående att springa ute i naturen.

När gäller inte detta samband?
När träningen börjar bli mer elitinriktad och du tränar flera tunga pass per vecka och har stor träningsmängd gäller inte detta samband. Den yttre träningsstressen blir så tuff så att immunförsvaret inte hinner reparera sig. Det leder till att immunförsvaret blir försvagat och du drabbas lättare av förkylning. Om du är satsande löpare och tränar riktigt hårt blir därför vila, sömn och bra mat väldigt avgörande för prestation och hälsa jämförelsevis om du är vanlig motionär.

Men för oss som tränar i lagom doser så kommer träningen bidra till att du både håller dig friskare och sover bättre om nätterna!


Kommentarer avstängda.