Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Löpningen hjälpte Linda att bli stark efter sin cancer!

Publicerad

Linda Axén var 42 år gammal och kände sig stark och frisk som en nötkärna. Hon levde ett vanligt Svensson liv i Bollnäs med två barn och sambo. Livet var på topp. Men så en dag i Maj kände hon en liten knöl i ena bröstet som förändrade allt. Det visade sig att hon hade fått bröstcancer.

Linda var dock envis och i februari i år gjorde hon sin sista behandling. Efter alla cellgifter och strålningar orkade hon knappt att ta en promenad. I mars anmälde hon sig till vårens löpargrupper av Runacademy och tack vare träningarna så väl som sommarutmaningen så lyckades hon springa sin första mil i somras. Det är en enorm bedrift efter alla tuffa cancerbehandlingar.

– Jag minns min första promenad efter behandlingen. Jag hade tänkt gå min vanliga runda, men inser redan efter några hundra meter att det inte kommer gå. Besviken och frustrerad fick jag vända hem igen. Men jag satte som ett litet krav på mig själv att gå ut varje dag, det spelade ingen roll om jag gick 100 meter eller 500 meter, ut skulle jag, berättar Linda.

Cellgiftsbehandlingen pågick var tredje vecka under hela hösten och i december förra året blev Linda opererad. Cellgifterna hade varit så effektiva att vid operationen var tumören borta, men en stor tårtbit togs ändå bort för att säkerställa att inga cancerceller finns kvar. Sen påbörjades sista strålningsbehandlingen i januari.

Att komma tillbaka till träningen efter alla behandlingar var dock riktigt tufft.

– Det var väldigt frustrerande i början när jag insåg att konditionen rasat fullkomligt under tiden jag var sjuk. Hjärnan ville så mycket men kroppen orkade inte hänga med. Jag fick börja om på ruta ett och ta ett steg i taget, säger Linda.

När kroppen kändes mycket tröttare än förr så var det svårt att hitta motivationen till att träna. För att få extra inspiration och pepp anmälde sig Linda till vårens löpargrupp i Bollnäs. Något som hon inte ångrade.

– Det är så roligt att träffas och springa i grupp. Hur trött och seg jag än kan känna mig under dagen så får jag sån energi efter att ha varit på ett pass. Det som verkligen motiverar och inspirerar mig är de olika övningarna och variationen på passen. När jag tidigare gav mig ut på en runda, sprang jag oftast samma väg i samma tempo. Runacademy har fått mig att våga utmana mig själv mer och att prova nya övningar. Jag kan verkligen säga att Runacademy hjälpt mig att hålla motivationen uppe, konditionen har förbättrats och nu tycker jag att det är riktigt roligt att springa, fortsätter Linda.

Efter vårens löpargrupp var Linda dock rädd för att latmasken skulle ta över och hon anmälde sig därför till sommarutmaningen. Det är en av Runacademys olika träningsutmaningar som körs online.

– Jag känner mig riktigt stolt över mig själv att jag lyckades med hela utmaningen. Jag sprang även min första mil nu i sommar efter att jag varit sjuk. Att jag orkade det var en fantastisk känsla! Det var verkligen ett kvitto på att min träning gett resultat och att min kropp börjat återhämta sig.

Idag är Linda frisk och livet har återgått till hur det var innan hon blev sjuk. Hon känner fortfarande av lite komplikationer efter operationen och är påverkad av de anti-hormoner hon behöver ta, men det är hanterbara biverkningar.

– Jag är så lycklig och tacksam att jag lever och att energin är tillbaka. Nu ska jag leva livet, säger Linda.


2 kommentarer
  1. Tack för att du delar med dig Linda. Har liknande upplevelse dock inte lika tufft som du haft det. Kämpa på!

  2. Thanks Linda for sharing your story. I relate to it as I was diagnosed with Breast cancer in February 2021. I was fortunate to be able to run during treatment (chemo & radiotherapy) and it helped me so much both mentally and physically.
    My motto was: no matter the time nor the distance, only counts the sweat and the steps. I run everything from 100 m to 10 km depending on the day and my energy.
    In September, I will run Rosa bandet löpet för bröstcancerföreningen Amazonas i Stockholm.