Senaste nytt från Runacademy:

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund
Oktober 09, 2019

Det är lätt att tänka att man alltid måste pressa allt vad man har och springa med riktigt hög puls för att träningen ska ha effekt. Självklart är den typ av träningen effektiv men det sliter också hårt på kroppen. Lågintensiv träning ska därför inte heller underskattas och det känner jag också själv efter några dagar på vårt löparläger i England.

På vårt läger i England som vi hade nu under helgen så var vårt syfte att upptäcka naturen. Här ska det njutas utan att stressas. Det innebar att vi har varvat jogg med vandring och varit ute omkring 4-5h varje dag.

Som ledare innebar det att jag håller min grupps tempo och stöttar dem i deras egna takt. Oftast innebär det att tempot blir något långsammare än om jag själv skulle springa rundan. Trots det känner jag mig oftast väldigt stark efter några dagar på läger. Sista dagen på vårt läger hade jag faktiskt den absolut bästa känslan och det kändes nästan som jag bara flög fram.

Just denna känsla har jag faktiskt känt på tidigare läger och efter flera långa lågintensiva dagar har jag känt mig riktigt stark när jag kommit hem.

Jag tror faktiskt att denna lågintensiva träningen gör mig extra gott. Skulle jag varit på lägret själv hade jag springer mycket hårdare och då kommit hem mycket mer sliten vilket gör att jag skulle behövt längre vila och återhämtning innan jag skulle klara köra på med mer träning igen. Det kan även vara nyttigt att springa långsammare än vad man brukar för det gör också att steget blir något annorlunda som gör att andra muskler får jobba. Under turerna känner man sig också tröttare i musklerna på ett annat sätt än vad jag brukar. Att springa långsamt ska därför inte underskattas.

Lyckan över att ta sig upp på en av topparna i England och njuta över denna utsikt

Några fördelar med lågintensiv träning:

– Det är bra för att träna upp leder och ligament så att du helt enkelt tål mer löpning utan att bli skadad

– Det är bra för att förbättra din löpekonomi. Ju mer du springer desto effektivare blir också kroppen att röra sig.

– Det stärker upp uthålligheten i musklerna så du inte får samma trötthetskänsla.

– Du övar upp kroppen så den blir bättre på att använda fett som bränsle

– Att springa bara för att det är skönt utan att behöva pressa sig är verkligen skönt och njutbart.

En kommentar
  1. Så sant!
    Både som löpare och cyklist “slösade” jag bort viktig träningstid på att träna med yngre och/eller långsammare jämnåriga. Slöseriet har dock alltid visat sig vara en vinst.
    När man tränar själv har man en tendens att hålla ett jämnare snittempo där vare sig de lugna partierna blir tillräckligt lugna eller de tuffa blir tillräckligt tuffa.
    Det händer att jag, när jag springer själv, leker att jag handleder andra löpare. Jag tvingar dem då att vila mellan intervallerna och att koncentrera sig mer på tekniken än på farten. När de får så goda råd måste jag ju hålla dem själv.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: