Stäng

Runacademys blogg

Måste man vara helt slut för att träningen ska ge resultat?

Publicerad

Den senaste tiden har man kunnat läsa rätt så mycket om högintensiv träning där det ofta beskrivs att man ska ta i till man stupar och är helt slutkörd. Högintensiv träning är helt klart effektivt men man ska inte glömma bort att lågintensiv träning också har effekt.

Hur hårt du ska träna beror en stor del på vad du helt enkelt har för ambitioner med träningen och hur din träningsbakgrund ser ut. Är du ny till löpning så kan det helt enkelt vara förödande att ta i för mycket i början när kroppen inte är van vilket kan leda till skador. Är du ny kommer du få effekt av att bara jogga lugnt varvat med gång så kroppen hinner vänja sig vid belastningen att springa.

Här har vi sammanställt de främsta fördelarna av högintensiv kontra lågintensiv träning. Bäst effekt får man nog av att blanda båda delarna. Men kom ihåg, för hälsan är alla typer av rörelser bra.

Fördelar med högintensiv träning som tuffa intervaller

– En hög puls innebär att hjärtat får en rejäl genomgång vilket gör att det är effektivt för att träna upp din kondition.

– Oftast är dessa pass väldigt tidseffektiva då du ändå inte kommer orka köra så hårt. På endast 20 minuters träning kan du komma långt.

– Du bygger upp muskeluthållighet och förbättrar din förmåga att tåla mjölksyra

– Du övar på att pressa dig själv vilket gör att du blir bättre på att utmana dina gränser

– Du lär dig att hålla ett snabbare tempo och därav också blir snabbare som löpare.

Nackdelar med högintensiv träning

– Det belastar kroppen mycket mer och risken för skador ökar

– Det kräver längre återhämtning då det sliter på kroppen mycket mer

– Det sliter mer på psyket att få pressa sig själv och är mycket jobbigare mentalt

– Om du inte alls är tränad för att köra så hårt är risken att du blir avskräckt och inte vill springa något alls framöver.

Fördelar med lågintensiv träning

– Mycket skonsammare för kroppen där du bygger upp senor och ligament som gör dig tåligare.

– Du orkar hålla på längre vilket gör att du övar upp din förmåga att springa långt.

– Du får fler mitokondrier och kapillärer som gör att dina muskler blir bättre på att använda syre

– Du övar din förmåga att använda fett som energikälla. Vid högintensiv träning är det främst kolhydrater som används.

– Det är lättare att njuta av löpningen när du tillåter dig själv att inte pressa dig så hårt. Det ökar chanserna för att du vill komma ut oftare.

– Du klarar av att träna mycket mer lågintensivt än högintensivt. Elitidrottare brukar träna hela 80% lågintensivt och nästan enbart 20% är hårt.

Nackdelar med lågintensiv träning

– Är du nybörjare inom löpning så kommer du långt med att enbart träna lågintensivt. Men om du hållt på ett tag så krävs tuffare träning för att utvecklas.

– Det tar oftast mer tid. Ska du få liknande träningseffekt av lågintensiv träning som högintensiv så måste du hålla på ungefär dubbelt eller till och med tre gånger så länge.

– Det kan bli tråkigt i längden att bara springa lugnt och sakta.

Så i slutsats så kan man inte säga att högintensiv träning är bättre än lågintensiv träning eller tvärtom. Det bästa är att köra en kombination av båda. För motionärer brukar det stora problemet vara att man varken springer hårt eller lätt utan något mittemellan. Man kör istället alltid samma runda i samma tempo. Då blir det varken det ena eller det andra vilket är minst effektivt om du vill utvecklas som löpare.

Vill du lära dig mer om träningslära och träningsupplägg? På vår medlemssida hittar du en massa nyttigt inom området samt personligt anpassade träningsprogram. I höstens löpargrupper kommer du även få lära dig mer om intervallträning.

(null)


Kommentarer avstängda.