Stäng

Runacademys blogg

Nio anledningar till varför du ska köra styrka!

Publicerad

Många löpare är ofta dåliga på att köra styrketräning och tänker ”för att vara bra på att springa så är det viktigast att just löpa mycket”. En del är även rädda för att styrketräning ska göra att man går upp i onödig vikt på grund av en ökad muskelmassa och att det därmed skulle kunna försämra prestationen. Men stämmer det? Här har du nio starka anledningar till varför du som löpare ska prioritera styrketräningen! 

tjej tränar styrka

1. Du får en bättre hållning och effektivare löpteknik

Är du svag i framförallt bålen, höfter, vader så kommer du ha mycket svårare att hålla upp löpsteget när du blir trött. Med mer styrka kommer du orka springa mer ekonomiskt och därmed snabbare.

2. Du blir starkare

Styrketräningen leder så klart till starkare muskler som i sin tur ger ett bättre frånskjut i steget. Det gör att du helt enkelt blir ännu snabbare!

3. Du får mer muskler

Löpare är ofta rädda för att köra styrka då de tror att de ska bli tunga som löpare, något som inte är helt sant. Det krävs nämligen väldigt mycket styrketräning för att du skulle gå upp såpass mycket i vikt att det skulle ha en negativ påverkan. Snarare hjälper styrketräningen dig att få en högre procentuell muskelmassa och därmed hjälper till att få en lägre fettprocent. När vi dessutom blir äldre minskar muskelmassan och då är det därför ännu viktigare med styrketräning.

4. Du minskar risken för skador

De flesta skador vi får som löpare är överbelastningsskador som beror på försvagade muskler. Genom att stärka upp kroppen minskar du risken för skador.

5. Du får en mer balanserad kropp

Många av oss är obalanserade i kroppen där vi t.ex. är starkare i ett ben än i det andra. Med styrketräning balanserar vi upp kroppen och blir mer jämlik, vilket påverkar både löpsteget och minskar skaderisken.

6. Du får mer variation i träningen

För att bli bättre som löpare så är variationen på träningen oerhört viktig. Gör du alltid samma sak kommer du inte bli bättre. Genom att lägga in styrketräning som en del i din träning så varierar du träningen mer vilket ger en ytterligare belastning och större utveckling på träningen.

7. Du kommer uppskatta löpningen ännu mer!

Styrketräning är inte alltid så rolig, men det måste ändå göras. Tänk istället på hur mycket mer du kommer att uppskatta löpningen när du blir tvingad att köra många andra mindre roliga pass!

8. Du måste inte gå på gym

För att styrketräningen ska ge effekt måste du inte gå på ett gym för att lyfta vikter. Det är minst lika bra att köra med enbart kroppen som motstånd om inte till och med bättre. När du gör övningar i maskiner jobbar du mestadels med en muskelgrupp åt gången vilket blir väldigt olikt löpningen. När du gör övningar med hela kroppen blir det träningen mer funktionell och mer lik själva löpningen där musklerna får samarbeta.

9. Styrketräningen blir roligare med oss!

Häng med i våra träningsutmaningar där vi ger dig inspirerande träningspass, både löpning och styrka, under ett antal veckor. Just nu kan du anmäla dig till vår 3-veckorsutmaning som startar v. 14. Utmaningarna passar alla då det finns 4 olika nivåer att välja mellan. Hoppas du hänger med oss!

Vill du få tips på nya spännande styrkeövningar och pass som du kan köra hemma under en längre period än våra utmaningar? Då hittar du det i vår träningsbank på vår onlineträning.

Referenser:
1) BR Ronnestad et al. Optimizing strength training for running and cykling endurance performance: A review. Scand J Med Sci Sports. 2014:24(4):603-12
2) Damasceno MV et al. Effects of resistence training on neuromuscular characteristics and pacing during 10-km running time trail. Eur J Appl Physiol. 2015:115:1513-1522

3) Skovgaard C et al. Concurrent speed endurance and resistence training improves performance, running economy, and muscle NHE1 in moderately trained runners. J Appl Physiol. 2014:117:1097-1109
4) Alcaraz-Ibanes M et al. Effects of resistence training on performance in previously trained endurance runners: A systematic review. J Sports Sci. 2018;36(6):613-629.


Kommentarer avstängda.