Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Nu är det dags att göra något åt allt skräp!

Publicerad

Det är lätt att tro att vi i Sverige har ett rent och fint land som vi ska vara stolta över. Men idag är det tyvärr inte längre så. Om du höjer upp blicken så kommer du se att det ligger skräp nästan överallt. Det är mycket plast, papper och en massa cigarettfimpar. Man kan undra var allt egentligen kommer ifrån? Hur tänker egentligen de som slänger allt detta?

Idag kan vi inte längre vara stolta över ett rent och fint land. Bara i de länder där jag har rest nu under våren har det varit mycket renare i som Spanien, Schweiz och i Kroatien. Det gör mig ledsen att se allt skit som ligger nästan överallt och som verkligen förstör vår miljö. 80% av allt vårt skräp hamnar sedan ut i haven. Om vi fortsätter på samma sätt kommer det 2050 finnas mer plast än fisk i haven. Då kommer vi inte längre vilja bada i haven om somrarna.

Nu är det därför dags att göra något åt detta. Vi kan inte längre bara skylla ifrån oss och tycka att någon annan ska ta upp skräpet. De idioter som slänger skräp kommer inte lära sig något av att vi andra bara skiter i det och inte heller verkar det finnas resurser att ha kommunalarbetare som plockar bort allt skräp. Det är väl sedan bättre att dessa pengar läggs på skola och omsorg än på skräpplockare? Om det sedan är skräpigt på en plats så är tendensen stor att fler kommer slänga ännu mer skräp just där. Det blir på så sätt som en ond cirkel.

Istället är det dags att vi tar tag i saken tillsammans. Vi på Runacademy är därför väldigt glada för den nya satsningen som kallas plogga som Erik Ahlström är initiativtagare till. Detta har nu spridits sig genom hela landet under sommaren i rekordfart och bara i veckan kunde man se ett inslag på TV4.

Plogga innebär helt enkelt att man plockar skräp samtidigt som man joggar, promenerar, går ut med hunden eller vad man nu gör. Det behöver inte vara att man plockar upp allt. Men om alla skulle ta upp fem skräp om dagen skulle det göra en enorm skillnad.

Framförallt handlar plogga om att ändra attityd. Om andra ser att du plockar upp skräp så ger det så klart en tankeställare. Det kan få folk att helt enkelt slänga mindre skräp. Dessutom vill man att det ska bli mer accepterat att plocka upp skräp. Det borde vara en självklarhet att man tar upp skräp man ser i miljön än något som är konstigt.

Idag vill vi därför göra en skillnad. Vi uppmanar er alla att ta med er en påse på er promenad eller löptur och ta upp något skräp du ser. Att bara plocka ett skräp är bättre än inget!

För att sporra alla något extra har vi också skapat ett event på Facebook där vi också delar ut priser till alla er som lägger upp bilder på det skräp ni plockat. Hjälp oss att bidra du också till ett renare och finare Sverige!

Igår gjorde vi en kortare ploggingtur på kajen. På bara en kvart fyllde vi en hel påse. Man känner sig extra stolt efteråt när man bidragit med något till miljön!

(null)

(null)
Det värsta är att plasten som slängs kommer sedan in i vår mat…


Kommentarer avstängda.