Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Nu har jag gjort en screening!

Publicerad

En förutsättning för att kunna springa snabbt är att ha en frisk och stark kropp. Med jämna mellanrum är det därför en bra idé att låta proffsen titta på hur kroppen mår och se om det finns någon obalans och vad som behöver stärkas. Därför har jag idag varit på en screening hos Access Rehab med fysioterapeuten Tobias Ydén.

En screening är som ni kanske gissat en helkroppsavstämning där man ser till rörlighet, balans och styrka i kroppen för att sedan komma fram till olika övningar att utföra för att återställa balansen i kroppen för att bygga en stark kropp som klarar av belastningen av löpträningen. Screeningen görs fördelat på två besök där man vid det första tillfället gör själva rörelseanalysen som består av en rad olika funktionella och komplexa rörelsetester. Vid det andra tillfället går man igenom det personliga träningsprogrammet som är anpassat för just din kropp med dess speciella behov.

Jag fick börja med att berätta om min träningsbakgrund och vilka problem jag har och har haft, samt vad jag har för målsättning med träningen idag. Från min bakgrund som elitlöpare har jag ett tiotal stressfrakturer i bagaget som fortfarande stör mig en hel del i perioder och eftersom jag nu hoppas att kunna skruva upp min träning inför några halvmaror jag ska springa senare i år så känns det viktigt att först stämma av hur kroppen mår!

Jag kan alltid känna lite nervositet inför att få det svart på vitt hur det står till med kroppen och om jag har “slarvat” med styrketräningen och att ta hand om min kropp. Men när man väl är igång med alla tester så får man annat att tänka på och testerna är väldigt givande.

De använder sig bland annat av så kallad Red Cord utrustning vilket sätter både styrka, rörlighet och kroppskontroll på prov. Generellt såg min rörlighet bra ut men viss styrka saknades på utsida och insida lår vilket är det vi främst kommer att fokusera på. Nu blir det en hel del tyngre styrketräning för att kroppen ska klara av den kommande belastningen från tuffare löppass.

Att göra en screening har definitivt varit intressant och väldigt lärorikt. Nu går det inte längre att blunda för det som behöver göras och jag känner mig motiverad att ta itu med de övningar och tips jag fått från Tobias!

Kanske är du också sugen på att göra en screening eller behöver kolla upp någon skada? Du vet väl att du som medlem i Runacademy får 10% rabatt på alla behandlingar hos Access Rehab? Du hittar rabattkupongen under medlemserbjudanden när du är inloggad på medlemssidan. Access Rehab finns i Vasastan och Hammarbysjöstad i Stockholm samt i Karlskrona, Östersund, Falun och Malmö.


En kommentar
  1. Hade Therese blivit underkänd hade jag nog underkänt fysioterapeuten. Bokade tid igår för tid hos min fysioterapeut, och det finns andra bra förutom Access Rehab i Falun 🙂