Senaste nytt från Runacademy:

Juni 07, 2019

Vi ser redan fram emot höstens löpargrupper då det kommer att bli en riktig rolig termin med många nya pass. Stora skillnanden från vårterminen är att höstens program innehåller mer pass som fokuserar på uppbyggnadsträning då det inte är lika många lopp under hösten. Fokus kommer istället vara att bygga en stark och uthållig kropp. Det kommer därför att vara pass med mer inslag av olika styrkeövningar samt längre intervaller.

Alla pass kommer självklart att skilja sig åt och det kommer vara en stor variation mellan passen. Främsta syftet är fortfarande att vi vill lära ut hur löpningen kan varieras för att det ska bli roligare att springa.  Vi kommer dessutom att köra många nya pass som vi inte kört tidigare så det innebär att du som tränat med oss tidigare också kommer att få en hel del nytt.

NYHET: Nytt upplägg för nybörjare
I höst kommer vi att ha ett helt nytt upplägg för alla som är nybörjare med löpning. Under de första sju veckorna kommer det att finnas specifika pass för nybörjare med målet att klara av att jogga 5 km. Passen kommer att ökas gradvis och du kommer få mycket tips, råd och pepp för att komma igång med löpningen. Detta passar dig som är helt nybörjare eller som haft ett längre uppehåll och som nu vill komma igång.

PROGRAM FÖR HÖSTEN:


Pass 1 – Vecka 37
Du kan välja på ett pass i löpteknik som är anpassat för nybörjare eller mer vana löpare. För er som tränat löpteknik tidigare så erbjuds ett tuffare fartlekspass.

Alternativ ett : Löpteknik för vana löpare
I det här passet får du lära dig grunderna i löpteknik där vi går igenom hållning, steglängd, fotisättning och lutningen. Med en förbättrad löpteknik blir det lättare, roligare och skonsammare att springa. Vi varvar av passet med lättare löpteknikintervaller.

Alternativ två : Löpteknik för nybörjare 
Det här passet vänder sig till dig som är nybörjare och som vill komma igång med löpningen. Du kommer att få tips på vad du ska tänka på när du är nybörjare samt få lära dig grunderna i löpteknik. I passet kommer vi att varva jogg med gång för att få en mjuk start och för att alla ska hänga med.

Alternativ tre : Intervallmixen
Det här passet riktar sig till dig som tidigare har lärt sig grunderna i löpteknik och istället vill komma igång med något högre tempo. Passet består av en mix med kortare och längre intervaller. Du kan förvänta dig ett utmanande pass som du kan anpassa utefter din förmåga.


Pass 2 – vecka 38

Alternativ ett: Fartlek i trail
I det här passet kommer du att öva upp din förmåga att springa med olika farter i skogen. Du kommer att få springa på en slinga där olika längder på intervallerna blandas in.

Alternativ två: Skogslöpning för nybörjare 
Det här passet är anpassat för nybörjaren där du kommer att få varva jogg med gång på olika underlag i skogen. Du kommer även få lära dig mer om löpteknik i skogen.

Pass 3 – vecka 39

Alternativ ett: Pyramidintervaller
I det här passet kommer du att få jobba med intervaller som övar upp din fartkänsla och där intervallerna gradvis blir längre och tuffare. Målet är att lära dig hitta rätt fart så att du ändå har krafter kvar att öka tempot på slutet. Nya deltagare kommer här även bli introducerade till löpskolning.

Alternativ två:  Löpning för nybörjare med introduktion till löpskolning
I det här passet kommer du få lära dig hur löpningen gradvis växlas upp och vi kommer nu att öka längden på joggen som fortfarande varvas med gång.  Du kommer även få lära dig grunderna i löpskolning. Vi avslutar passet med styrkeövningar anpassat för löpare.

Pass 4 – Vecka 40

Alternativ ett : Utmanaren på friidrottsbana
I det här passet får du prova på att springa både 400m och 200m intervaller på friidrottsbana. Du kommer upptäcka att det ger en helt annan löpkänsla att springa på bana.

Alternativt två: Banlöpning för nybörjare
I det här passet kommer du få uppleva tjusningen i att springa på friidrottsbana genom kortare fartökningar. Vi kommer fortfarande att varva jogg med gång under passet för att successivt öka belastningen.

Pass 5 – vecka 41

Alternativ ett: Backeffekten 
I det här passet kommer du få utveckla din löpteknik både uppför och utför samt få en rejäl genomkörare genom effektiva backintervaller.

Alternativ två: Backlöpning för nybörjare 
I det här passet kommer du lära dig grunderna i löpteknik uppför och utför samt få prova på koordinationslopp i backe. Vi kommer fortfarande att varva jogg med gång under passet.

Pass 6 – vecka 42

Alternativ ett: Fantastic Four
I det här passet kommer vi att jobba i block om fyra minuter som innehåller olika utmaningar. Passet kommer att öva upp din uthållighet så väl som din snabbhet.

Alternativ två: Femminutaren för nybörjaren
I det här passet kommer vi att jogga något längre än tidigare med enbart en kort gåvila. Vi kommer även i passet att jobba med mycket löpteknik, löpskolning och avsluta passet med löpstyrka.

Pass 7 – vecka 43 

Alternativ 1: Tröskelutmananaren 
I det här passet kommer du att få utveckla din uthållighet genom ett längre tröskelpass som vi avslutar med benstyrka. Syftet med passet är att du ska lära dig att springa en längre sträcka utan att dra på dig mjölksyra.

Alternativ 2: Klara 5 km för nybörjaren 
I det här passet har vi som mål att du som nybörjare ska klara av 5 kilometer utan att stanna. Vi tar det i ett lugnt tempo så att alla hänger med. Vi kommer även starta passet med löpskolning och avsluta med några styrkeövningar.

Pass 8  – Vecka 44

Teamchallenge
I det här passet jobbar vi alla tillsammans oavsett om du är nybörjare eller väldigt erfaren löpare. I passet kommer vi att jobba med teamkänslan genom olika parintervaller och samarbetsövningar.

Pass 9 – vecka 45 

Backväxlaren 
I det här passet kommer vi blanda löpskolning, styrka och intervaller i backe. I passet kommer du att få öva upp din spänst, styrka såväl som uthållighet. Det kommer bli ett variationsrikt och väldigt roligt pass.

Pass 10 – vecka 46

Pricka tiden
I det här passet kommer du att få öva på att springa i ett jämnt och kontrollerat tempo under alla intervaller. Utmaningen blir att hitta rätt tempo som gör att du klarar springa lika fort på alla intervaller.

Pass 11 – vecka  47

Stationspasset
I det här passet kommer vi att kombinera löpträning med styrkeövningar på olika stationer. Syftet med passet är att träna upp din muskeluthållighet som gör att du kommer att orka springa längre trots att benen känns stumma.

Pass 12 – vecka  48

Flytta gränsen
I det här passet kommer vi att jobba med intervaller som på ett effektivt sätt kommer att förbättra din mjölksyratröskel och på så sätt flytta din egen maxgräns. Syftet med det är att du på sikt ska klara av att springa i ett hårdare tempo och med högre puls utan att bli lika trött.

Pass 13 – vecka  49

Överraskningspasset
I det här passet kommer du få en rejäl genomkörare där du får utmanas att klara mer än vad du tror genom olika överraskningsmoment.

Pass 14 – (Datum för passet kommer att skilja mellan respektive ort) 

Extrainsatt pass Myspasset
I det här passet får du lära dig mer om distanslöpning som innebär att man ska jogga en längre tid i ett behagligt prattempo. I passet är det viktigt att inte jogga för fort utan fokus är istället på att njuta löpningen och av omgivningarna. Det kommer vara olika distanser och tempon att välja mellan så passet kan anpassas för olika nivåer av löpare.

Pass 15  – (Datum för passet kommer att skilja mellan respektive ort ) 

Extrainsatt trailpass
Under terminen kommer det att vara ett extrainsatt pass under en helg där du kommer att få springa i skogen i dagsljus. I passet kommer du att få lära dig mer om traillöpning och få utveckla din teknik i skogen. Trailpasset kommer att anpassas utefter förutsättningarna på just din ort och kan därför skilja sig något mellan orterna.

Anmäl dig senast söndag för 100 kr i rabatt!

Du kommer väl ihåg att det lönar sig att anmäla sig senast söndag för att få 100 kr i rabatt? Anmäl dig genom att klicka på din ort nedan eller läs mer HÄR om höstens grupper. Vi finns på över 60 orter från Malmö i syd upp till Kiruna i norr.

Höstens orter: 

Bollnäs

En kommentar
  1. Låter som en härlig höst. Har sprungit 2 terminer med Runacademy nu, i Visby. Tyvärr flyttar vi till fastlandet i sommar och det finns ingen grupp i Nyköping. Vore toppen om den orten också kunde få en grupp!!

Fler inlägg:
Bloggarkiv: