Stäng

Runacademys blogg

Ny positiv studie: Löpning utomhus i grupp har minimal smittspridning!

Publicerad

I allt elände och oroligheter kring Covid-19 är det äntligen dags för en positiv nyhet. Orienteringsmagasinet skrev idag om en ny japansk studie som har visat att när en grupp av människor springer tillsammans som vid t.ex. olika lopp är det minimal risk för smittspridning!

Enligt artikeln hade man i den japanska studien undersökt smittspridningen på 787 japanska lopp med över 600 000 personer involverade. Resultatet visade att endast ett fall av covid-19 hade upptäckts och det två veckor efter att varje lopp hade ägt rum. I artikeln hade man även intervjuat stadsepidemiologen Anders Tegnell som också bekräftade att löpning utomhus i grupp har en väldigt liten risk för smittspridning.

– ”Det är inte helt förvånande. Vi har ju hela tiden sagt att utomhusidrotter där man inte är speciellt nära varandra, att där är ju uppenbarligen riskerna väldigt små. Det här låter ju precis som den typen av idrott”, säger Anders Tegnell till Orienteringsmagasinet.

Vi hoppas att de här positiva nyheterna dels kan öppna möjligheter för att lopp ska kunna genomföras under nästa år och enligt artikeln så diskuteras även lättnader kring dessa typer av arrangermang. Vi hoppas även att denna upptäckt gör att våra medlemmar känner sig extra trygga av att fortsätta komma till våra träningar.

– ”Vi anser att det är extra viktigt att i dessa tider fortsätta med våra träningar för folkhälsan och männniskors välbefinnande. Vi vet att våra träningar betyder extra mycket för många som annars är helt ensamma om dagarna och mår psykiskt väldigt dåligt. Vi ser sedan till att hålla till i små grupper och hålla avstånd till varandra som gör att träningarna känns extra säkra”, säger Petra Kindlund som har grundat Runacademy.

Till artikeln på orienteringsmagasinet

 


En kommentar
  1. Att överföra denna statistik på Sverige blir en farlig ”sanning”. (1) Japan har en MYCKET mindre andel smittade och döda i Covid-19. De har tom. färre antal konstaterade fall trots att befolkningen är 12 gånger större än Sveriges. (2) Japaner använde munskydd långt innan denna pandemi och är vana med det. Kanske inte i själva loppet men säkerligen vid samlingen innan och direkt efter.