Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Petras nyttiga chokladbollar!

Publicerad

Visst är det härligt med allt julgodis kring jul – men efter allt sött så kan det vara gott med något som inte är lika sött. Här har du tips på nyttigare variant av chokladbollar från Petra Kindlund.

Chokladbollarna är helt fria från socker och har mycket mindre smör än vanliga. Perfekt när man vill ha något som är gott men inte alltför sött. Kvargen gör dessutom att de innehåller en hög mängd protein, det finns dessutom nyttigt fibrer från havregrynen och kakao är rikt på massa nyttiga antioxidanter. Det blir med andra ord chokladbollar som du kan njuta lite extra av!

Ingredienser till runt 40 chokladbollar

600 gram torkad frukt (blanda mellan exempelvis fikon, dadlar och torkade aprikoser).
100 gram kvarg
75 gram rumsvarmt smör
2,5 dl kakao
3 dl havregryn
6 msk kaffe
Eventuellt en liten skvätt vatten vid behov
Eventuellt lite honung eller agavesirap
Kokosflingor att rulla bollarna med

Så här gör du:

För bäst resultat så gör chokladbollarna i en matmixer. Men om du inte har det går det bra att också hacka frukten för hand.
1. Mixa/hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en skål. Du får även gärna klippa lite extra i frukten när den ligger i skålen för ännu mindre bitar.
2. Lägg i 50 gram smör, kakaon, havregryn och kaffe i mixen/skålen.
3. Smaka av om du tycker det är lagom med kako eller om du vill ha mer. Det är en smaksak.
3. Blanda samman alla ingredienser, om smeten känns väldigt torr kan du ha i lite vatten
4. Smaka lite av smeten och tillsätt lite hunung eller agavesirap om du vill ha bollarna lite sötare
5. Rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingor
6. Låt stå kallt i kylskåp i ca 1h innan du avnjuter dem

Det går jätte bra att frysa in chokladbollarna!


Kommentarer avstängda.