Stäng

Runacademys blogg

Runacademys hejaklack är redo för Hässelbyloppet – är du redo?

Publicerad

På söndag är det dags för det snabba milloppet Hässelbyloppet och vi hittar hela 48 stycken i startlistan som ska springa för Runacademy IF. Det är verkligen roligt att så många väljer att springa för oss och vi önskar er alla ett stort lycka till!

Vi kommer även att finnas på plats med vår högljudda och peppande hejaklack med ungefär 1,5 km kvar till mål så att du får extra energi att spurta in i mål.

Här kommer några tips inför och under loppet:

1. Hitta en bra känsla
Hässelbyloppet anses vara en flack och lättlöpt bana och detta innebär att många är sugna att slå sina personliga rekord. Flera av er har sprungit många lopp den senaste tiden och det kan sätta sina spår så fokusera inte för mycket på rekorden utan försök hitta en bra känsla redan från start.

2. Bli inte för ivrig
Tänk på att du inte går ut för hårt, det är jättelätt att ryckas med i ett högre tempo än man tänkt och då riskera att dra på sig mjölksyra direkt vid start vilket straffar sig senare under loppet. Försök istället att ta det lite lugnare i början så du istället har kraft att öka senare under loppet.

3. Kom ihåg att värma upp
Uppvärmningen är viktig när du springer ett millopp för att förbereda kroppen för den kommande uppgiften. Se därför till att du joggar i cirka 7 minuter följt av dynamisk rörlighet och gärna minst 3 löpskolningsövningar. Avsluta med 2 koordinationslopp för att få upp lite fart och puls. Du hittar uppvärmningsförslag på vår medlemssida. Det kan vara smart att börja med uppvärmningen 30-45 minuter innan start för att det inte ska bli stressigt så man även hinner besöka toaletten. Minst 10 minuter innan start vill man vara klar med uppvärmningen för att inta sin position, ta av sig till tävlingskläderna och göra sig redo för start.

4. Att springa en mil är tuffare än man tror
Eftersom tempot är högre när man springer milen jämfört med längre lopp är det lätt att det känns tungt kring 6-7 km. Tänk då positivt och ha hela tiden med dig tanken att när du känner dig helt slut har du egentligen 30% kvar att ge. Vid 8,5 km träffar du på vår hejaklack som kommer att ge dig extra energi och en high five!

Vår hejaklack hittar du med 1,5 km kvar av loppet!

5. Välj den kortaste vägen
När du springer lopp så gäller det att lyfta blicken och välja den kortaste vägen. Svänger banan till höger så gäller det att springa längst till höger så du får den kortaste vägen. Om du springer kurvan långt till vänster kan det göra flera meters skillnad på en kurva. Gör du så under hela loppet så kan det bli uppåt 100-200 m längre vilket innebär 20-50 sekunders skillnad. Det gäller att därför vara smart och hela tiden tänka på att välja de kortaste biten som går. För att göra det gäller det att planera dina vägval medan du springer för att inte heller störa dina medtävlande.

6) Tänk på löptekniken
Även när det börjar bli jobbigt så gäller det att du tänker på löptekniken och det du har lärt dig från oss. Korta ner stegen, upp med knäna, jobba med armarna och upp med bröstet så du får en bra hållning. Genom att tänka på löptekniken så kommer det bli mycket lättare och du springer fortare utan att det känns jobbigare.

7. Ha roligt!
Det viktigaste av allt är att man njuter av loppet, man springer ju för att det är roligt!

Stort lycka till och njut av loppet!


Kommentarer avstängda.