December 05, 2018
Amanda Nekby

Stress är ett utbrett samhällsproblem och många stressrelaterade sjukdomar så som utbrändhet är vanligt förekommande. Stress gör att många känner oro, ångest och nedstämdhet.

Men vad är stress?
Stress är en fysiologisk reaktion som har funnits med som en slags överlevnads reaktion. Ursprungsmänniskan hade mer faror runt omkring sig i sin omgivning. Vi behövde då fly eller slåss plötsligt, det är därför vi kan få ett stresspåslag när vi är i en situation som upplevs jobbig. Vid ett stresspåslag går blodtrycket upp, pulsen stiger och kroppen gör sig redo för att kunna hantera situationen. I dagens samhälle blir vi stressade av andra saker än förr så som många övermäktiga arbetsuppgifter. Kortvarig stress är inget farligt men om vi är stressade under lång tid tär det på kroppen. Vi kan drabbas av sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och hjärtklappning. Om man är stressade under en lång tid kan man tillslut hamna i ett utmattningssyndrom som kan leda till sjukskrivning.

Träning hjälper mot stress!
Studier har visat att träning är ett sätt att minska stress och kan fungera som en del av behandlingen vid stressrelaterade sjukdomar. Vid stress frigörs en mängd olika hormoner, serotonin, noradrenalin och kortisol som sätter igång stressreaktioner i våran kropp. Vid fysisk träning frigörs även dessa hormoner. Det fysisk träning gör är att träning ger oss fysiologiska anpassningar som gör att vi aktiverar de system som återställer balansen i kroppen. Så som minska blodtrycket och sänka pulsen. Detta gör att vi blir mer motståndskraftiga för en stress och kan hantera stressen bättre.

Många känner sig gladare när man tränar. När man tränar frigörs må bra hormonet endorfin som gör att vi känner oss mer avslappnande, nöjda med oss själva och belöningssystemet i hjärnan får en kick.

Av fysisk träning gör också att vi sover bättre. En bättre sömn gör att vi kan hantera vardagens alla bestyr på ett bättre sätt.

Hur mycket ska man träna?
Forskning visar att man behöver inte träna jätte hårt för att bli mer tålig mot stress utan det räcker med att få upp pulsen lite. Att jogga räcker gott och väl. Men under de träningspassen då du verkligen tar ut dig och ger järnet kommer du känna av endorfinerna bättre efter avslutat pass.

Träning gör att du kopplar av!
När du tränar så hamnar ditt fokus oftast bort från arbete och andra oros moment. Ni som är med i våra löpargrupper måste vara uppmärksamma på våra instruktioner och vi instruktörer peppar er för att ni ska göra ert bästa. Att träna tillsammans med andra är också socialt och vi människor mår bra av att vara i sociala sammanhang.

Hoppa inte över träningen när du är stressad!
Ett vanligt misstag som många gör är att hoppa över träningen under stressiga perioder. Detta leder sannolikt till att du blir mer stressad för att du inte hinner träna och du missar den avkopplingen och påslaget av “må-bra” hormoner som träningen ger. Hitta effektiva korta träningspass som du kan göra tidseffektivt eller gå ut på en rask lunchpromenad eller lunchjogg. Efter ett träningspass kommer du känna att du mår mycket bättre och är med redo att möta dina utmaningar i livet. Att träna utomhus ger också ökad energi och vakenhet av den friska luften.

Träning ger minskad oro!
Är man bekymrad, stressad eller orolig brukar träning vara den bästa medicinen. Jag tror att många av er har upplevt ett problem som mycket mindre eller lättare att lösa efter ett träningspass och du känner dig klarare i huvudet.

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: