Stäng

Runacademys blogg

Så lyckas du med dina nyårslöften

Publicerad

Nu när vi går in i ett nytt år är det många av oss som känner att man får en nystart. Ett helt nytt år är här och det är dags att lämna motgångar bakom sig och sikta framåt. Många känner därför extra motivation till att börja om lite på nytt med träningen och förbättra sin hälsa.

Det är vanligt att efter jul och nyårshelgerna att man hamnar lite ur rutinerna. Det är nog därför som många vill kompensera för detta med att prioritera sin hälsa lite extra i januari. Här är så kallade nyårslöften ett vanligt verktyg för att motivera sig själv att göra en förändring. Oftast rör nyårslöftena något handlar om träning-, kost- eller hälsa. Men vi alla känner säkerligen igen oss i att att dessa nyårslöften aldrig blir särskilt hållbara i längden. Antingen glöms det bort eller så är löftena inte alls särskilt genomtänkta och skapar bara stress och oro. Det är lätt att när man tänker ut sina nyårslöften ställer alldeles för höga krav på sig själva. Detta gör att vi tillslut ger upp och struntar i det.

I denna artikel vill vi därför visa på vad som verkligen ger hållbara livsstilsförändringar i det långa loppet. Samt hur du ökar din drivkraften till att få till nya vanor.

Gör en tydlig målsättning – inte ett löfte!

Först och främst, nyårslöften kan vara för vissa individen en effektiv metod för att göra en förändring med det är viktigt att vi formulerar en tydlig målsättningen för oss själva. Ett löfte att börja träna, äta mer hälsosamt eller bli starkare är alldeles för luddigt. Först och främst gör ditt mål mer konkret. Ställ heller inte för höga krav på dig själv. Har du aldrig tränar förut är det inte rimligt att du helt plötsligt ska träna fem dagar i veckan. Kanske är det mer rimligt att du ska träna en gång i veckan och sen försöka få in mer vardagsmotionen så som att ta lunchpromenader eller gå en bit hem från jobbet om det är möjligt. När du har fått in den vanan kan du sen successivt öka mängden. När du skapar ett mål kan du använda dig av metoden SMART-mål. Målet ska alltså vara Specifikt, Mätbart, Acceptera, Realistiskt och Tidsbundet.

Varför är förändringen viktig för dig

Det är lätt när vi gör upp våra nya mål att vi blir påverkade vad andra gör eller vad andra tycker att vi ska göra. Vill du göra en förändring i ditt liv måste motivationen till denna förändring finnas inom dig. För att göra det tydligare för dig skriv upp vilka positiva saker i ditt liv som en förändring skulle bidra till. Att ha denna lista kan hjälpa dig dagar det känns tungt. Hittar du inga positiva aspekter med en målet så är det helt enkelt inte ett lämpligt mål för dig.

Ge inte upp vid bakslag

Det kommer ske tillfällen då vi kommer tillbaka in i våra gamla vanor. Se inte detta som något misslyckande utan se det som en del av processen. Hitta vilka verktyg du behöver för att fortsätta, kanske en coach eller skaffa dig mer kunskap och rätt förutsättning för att du ska klara av detta. Vill du komma igång med löpningen tillexempel, varför inte anmäla dig till en löpargrupp?

Undvik allt eller inget tänkandet

Att sätta förbud leder sällan till något bra. Många har nyårslöften kopplade till kosten och just där är det lätt att vi sätter upp förbud och för mycket riktlinjer för oss själva. Istället för det du inte ska göra, fokusera istället på det du kan göra. Det är oftast när vi väljer till istället för att välja bort som vi skapar ett bättre förhållningsätt till vår kost. Äter vi näringsrikt och tillräckligt med bra varierad mat så blir vi sällan sötsugna.

Låt förändringen ta tid

Att åstadkomma en livsstilsförändring är ofta en process som tar tid. I början behöver vi anstränga oss lite extra, sätt upp delmål och belöna oss själva när vi gör framsteg. Men med tiden kommer dina nya vanor bli rutiner och det kommer att krävas mindre ansträngning utan bli en del av ditt liv. Om ditt mål gäller träning så är ett sätt att kunna göra träningen mer tillgänglig att tillexempel träna hemifrån. På Runacademy onlineträning finner du träningspass så som Amandas hantelpass, ett pass som är i fokus denna månad. På onlineträningen finns det också träningsprogram utifrån olika målsättningar samt mycket kunskap i hur du lyckas med dina nya vanor. Läs mer om online träningen här!


Kommentarer avstängda.