Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Så orkar du att springa längre!

Publicerad

Blir det ofta så att du nöjer dig med din vanliga runda och sällan vågar ta dig ut på lite längre rundor? Skulle du däremot vilja orka att springa längre? Här ger vi dig några bra tips för att kunna förlänga din löprunda!

Tjej springer i snön

En gång i veckan, eller varannan vecka, är det lämpligt att köra ett längre pass än vad man normalt brukar. Det kan vara en ökning på allt från några kilometer till en mil beroende på hur van löpare man är. Här kommer några tips att tänka på om du vill orka springa längre än vanligt på din distansrunda:

1) Håll ner tempot

Det är lätt att man, speciellt i början, på sina längre pass startar alldeles för hårt vilket leder till att du helt enkelt inte kommer orka springa så länge. Kom ihåg att det viktiga på långpassen är inte hur fort du springer utan hur länge du orkar vara ute!

2) Öka längden successivt

Har du inte sprungit på länge ska du inte börja med 25km på första rundan. Börja i stället på en lagom nivå utefter var du och din kropp står idag, och öka längden successivt så att kroppen hinner anpassa sig.

3) Du blir tröttare i benen

När du springer långt så kommer du märka att du blir mer stum och trött i benen än vad du blir i flåset. Det är helt normalt och det är just denna trötthet i benen som behöver övas upp. Har du inte sprungit långpass på länge så blir du därför snabbare trött i benen och det är därför som du måste vänja kroppen successivt.

4) Helt okej att gå i backarna

När du kör långpass så är det helt okej att gå i backarna. Det är som sagt bättre att ta det lugnt och orka länge, än att du springer i backarna och inte orkar särskilt långt.

5) Ta med vätska och energi

När du ska vara ute längre än 1-1,5 timme så är det jätteviktigt att du har med dig vätska och det räcker då inte att bara ha med sig vatten. Du behöver även energi i form av sportdryck eller russin, geler, nötter etc. Perfekt är att ha med sig en löparryggsäck/vätskebälte som är skön att springa med så slipper du springa och hålla i något. Du som medlem i Runacademy har medlemsrabatt hos Salomon som erbjuder bra produkter inom detta.

6) Bestäm ut en sträcka i förväg

För att lyckas motivera sig att springa en längre sträcka än vad man brukar, så är det smart att bestämt en runda som du ska köra innan du ger dig ut. Roligast blir det om du även springer på nya ställen där du inte brukar springa. Ett bra och roligt tips är att du åker iväg med en buss/tåg och springer tillbaka hem. På så sätt har du ingen möjlighet att fuska utan måste springa så långt som du har tänkt.

7) Ta sällskap av andra

Långpassen kan vara tuffa att få till på egen hand och är oftast mycket roligare med sällskap. Eftersom du ska springa i ett tempo så att du orkar att prata så brukar det även bli väldigt socialt och trevligt tillsammans med andra. Du som medlem i Runacademy kan lätt ta kontakt med de andra i din löpargrupp genom er Facebook grupp så kommer du garanterat få sällskap av många likasinnade!


Kommentarer avstängda.