Såhär fungerar ett pass i våra löpargrupper!

Johanna Bäcklund september 6, 2017

Under vecka 35 och 36 har du haft möjlighet att prova ett pass tillsammans med oss. Är fortfarande några prova på pass kvar innan vi nästa vecka startar höstens löpargrupper!

Har du inte haft möjlighet att prova ett pass med oss kan du här få veta lite mer hur det fungerar att träna tillsammans med oss.

Syftet med våra löpargrupper är att sprida löparglädje genom att lära ut hur löpningen kan varieras. Det är så lätt att man alltid springer samma sträcka i samma tempo, vilket blir varken roligt eller utvecklande i längden. Under en termin med oss får du lära dig hur löpningen kan varieras och du får testa på en massa olika former av löpning där inget pass är något annat likt. Du kommer få testa på olika intervaller, backe, trail och springa på friidrottsbana, kombinera löpning med styrka och köra parintervaller. Alla träningspass har även stor fokus på löpteknik och under det allra första passet kommer vi gå igenom löptekniken mer på djupet.

Alla är välkomna!
Till våra träningar är alla välkomna att vara med. Det spelar ingen roll hur fort du springer eller hur långt du klarar av att springa. Vi anpassar träningarna så att alla kan vara med och brukar även delas in i olika grupper baserat på nivå.

Hur fungerar då ett träningspass?

Ett träningspass kommer ta omkring 60-75 minuter. Tanken är dock inte att vi springer under hela denna tid utan ett pass delas snarare in i sju delar.

1) Uppvärmningsjogg
Vi startar alla pass med en lugn uppvärmning. Det innebär en lätt jogg på ungefär 7 minuter där tempot ska vara så långsamt att man kan gå bredvid. Syftet är att enbart få upp värmen och för det spelar inte tempot någon större roll, viktigare att alla kan hänga med.

2) Dynamisk stretching
Vi fortsätter uppvärmningen med övningar som mjukar upp kroppen och förbereder dig för ett tuffare pass.

3) Löpteknikövningar
I alla pass är det stor fokus på löpteknik där vi kör olika löpskolningsövningar. I början av kursen är det lättare övningar och dessa blir svårare och mer utmanande under terminens gång. Du kommer under våren få lära dig många nya övningar som kommer ge dig ett lättare löpsteg.

4) Koordinationslopp
För att få upp lite puls och öva ytterligare på tekniken avslutar vi uppvärmningen med lättare koordinationslopp. Det innebär att du ska springa kortare sträckor så avslappnat och fint du bara klarar.

5) Kvalitedelen
När vi är färdiga med uppvärmningen går vi in i den tuffaste delen av passet. Det kommer vara olika typer av intervaller/backe under hela terminen och i början är det något lättare där passen gradvis blir tuffare och tuffare utefter terminens gång. Det kommer vara alltifrån korta intervaller till längre intervaller och löpstyrkeintervaller. Oftast delas vi in i olika grupper. Vi ser alltid till att anpassa passet så att alla kommer kunna springa i sitt egna tempo. Det gör att alla kan vara med oavsett nivå.

5) Nedjogg
Efter den tuffa kvalitedelen är det viktigt att varva ner och låta kroppen återhämta sig. Det innebär väldigt långsam jogg.

6) Stretching
Innan ni helt blir färdiga så avslutar vi alltid genom att stretcha igenom de muskler som framförallt används under löpträning.

Nu kommer ni vara supernöjda och glada efter genomfört pass!

Som ni ser så är ett pass så mycket mer än att bara springa. Under en termin med oss får du lära dig hur löpträningen kan varieras och på så sätt bli mycket roligare. Att springa tillsammans i grupp gör det också så mycket mer utmanande och inspirerande!

Vill du träna med oss i höst?

LÄS MER OM HÖSTENS LÖPARGRUPPER


Bilder från veckans prova på pass:

Östermalm

östermalm pp1

 

östermalm pp2

 

Södertälje

södertälje ppsödertälje pp2södertäljepp

 

Gävle

gävle ppgävle pp1gävle pp2gävle pp3

 

Eskilstuna

eskilstuna provapåeskilstuna pp2eskilstuna pp3

 

Luleå

luleå prova påluleå provapå2

 

Malmö

malmö pp2malmö provapå

Östersund

Östersund prova på

 

Västerås

västerås pp1västerås pp2

 

 


comments powered by Disqus