Senaste nytt från Runacademy:

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund
September 24, 2019

Nu är det inte så många dagar kvar till Lidingöloppet och det känns väldigt spännande att springa loppet igen. Senast jag sprang loppet var 2014 så det var många år sedan sist.

Nu sista dagarna inför loppet är det ingen idé att riva av några hårda pass. Det är viktigare att komma utvilad och med energi fram till start.

Sista hårda passet i fredags

Jag körde mitt sista riktigt hårda pass i fredags med min löparvän Niclas. Passet bestod av en kuperad sträcka längst med Årstaviken på 2,2 km som jag kört många gånger tidigare för att testa av formen och har faktiskt gjort det i över 8 års tid. Brukar då köra 4 gånger med 2 min vila.

Fick ett positivt besked på passet i fredags då jag orkade hålla ungefär samma tempo på intervallerna som jag har gjort förr i tiden innan jag blev gravid – så det kändes ändå lovande. Men oj vad det var jobbigt och det var länge sedan som jag tog i så mycket. Hade jag aldrig lyckats med om det inte var för att Niclas hängde med och coachade mig.

Gäller att vila och återhämta sig till loppet

Efter det passet har jag dock känt mig rätt seg och trött i kroppen så nu blir det enbart lätta dagar fram till loppet. Idag har det blivit helt vilodag och imorgon blir det en lättare jogg. På torsdag blir det troligtvis åter vila eller en kortare jogg beroende på hur kroppen känns. Är jag seg imorgon också är det lika bra att vila. Jag brukar sedan tycka det är skönt att jogga en liten runda på fredagen men det kanske då blir bara 20-30 min.

Noggrann att få i mig mellanmål

De här sista dagarna innan loppet brukar jag inte göra alltför stora förändringar när det kommer till kosten. Eftersom träningsdosen minskas så gör bara det att man får mer kolhydrater sparade i musklerna. Jag brukar däremot vara noggrann med att äta regelbundet och inte hoppa över några måltider. Framförallt vara noggrann med att få i mig mellanmål då det kan vara lätt att annars slarva med det. Brukar faktiskt också unna mig lite extra sötsaker då jag tror dessa kolhydrater kommer vara extra bra att ha till slutet av loppet. På detta brukar jag sista dagarna dricka lite sportdryck istället för bara vatten för att få i mig lite extra salter och kolhydrater. Det är inga gigantiska mängder men kanske runt en halvliter eller så för varje dag.

Sänka pressen och förväntningarna

Sedan tycker jag att det framförallt gäller att hitta en mental balans inför loppet. Man vill gärna komma taggad till start och framförallt känna att det ska vara roligt. Däremot vill jag inte känna för höga förväntningar och stor press för är så lätt att man då låser sig. Brukar därför försöka tona ner mina egna förväntningar och verkligen försöka uppskatta att man överhuvudtaget är frisk och hel så man kan komma till start. Bara det är något man inte ska ta föregivet.

När jag kom tvåa 2011 så höll jag faktiskt på att missa starten då vi satt i bilköer i stan mot Lidingö. Jag hade lite smått panik när vi 45 minuter innan start satt fast i köer och hade inte ens kommit ut på Lidingö. Men samtidigt gjorde detta att jag nästan glömde bort att vara nervös inför loppet.

Jag kom till start Lidingövallen 30 minuter innan och var då bara så glad över att jag då borde hinna i tid – jag tror faktiskt det gjorde att jag kunde slappna av desto mer och en förklaring till att det sen gick så bra.

Så på lördag kommer jag verkligen vara tacksam och glad över att bara kunna starta – inget som direkt var någon självklart när jag förra året hejade på loppet höggravid.

Sedan ska jag verkligen försöka att inte öppna för hårt så man har energi att njuta av loppet och stämningen. Mitt främsta mål är att få en härlig upplevelse av loppet där jag hoppas få känna mig stark.

Vi kommer ha hejaklack ute på Lidingö!

Vill även passa på att önska er ett stort lycka till er alla som springer. Vi på Runacademy kommer att ha två hejaklackstationer på både 15 och 30 km. Vill du ha extra hejarop är det därför bra att springa med en Runacademy tröja 🙌

Hoppas vi ses ute på Lidingö på lördag!

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: