Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Skapa ett träningsprogram som hjälper dig nå dina mål

Publicerad

En förutsättning för att lyckas nå sina mål är att man lägger sig på rätt nivå, annars blir det inte kul och då tappar man gnistan. Med hjälp av våra träningsprogram som finns på vår onlinesida kan du skapa ett anpassat träningsupplägg som överensstämmer med din målsättning. Träningsprogrammen skiljer sig åt bl.a. beroende på om du är man eller kvinna, hur många pass i veckan man kan och vill spendera på träning samt tidigare löperfarenhet.

Baserat på detta kommer du få ett personligt anpassat träningsprogram utifrån dina förutsättningar och mål! I programmets utformning måste man ta hänsyn till om du är man eller kvinna. Detta beror på att träningsupplägget måste skilja sig åt mellan könen för att man ska nå samma resultat och är därför en viktig aspekt när man formar ett träningsprogram.

Men varför skiljer det sig åt?
Kvinnor har generellt en mindre muskelmassa, en högre mängd fettmassa, ett mindre hjärta och en mindre blodvolym än män. Det gör att män snabbare och lättare bygger upp både styrka och kondition än kvinnor. Vi har helt enkelt inte samma fysiologiska förutsättningar.

Män får snabbare resultat på träningen
Det innebär oftast att om en man och en kvinna tränar exakt lika mycket, då kommer mannen oftast ändå att springa fortare än kvinnan. Självklart finns det undantag, men generellt så har män lättare att prestera och göra snabba tider än kvinnor. Det går därför inte att jämföra kvinnor mot män. Man kan därmed säga att det är en större prestation av en kvinna att springa milen under 60 minuter än vad det är för en man.

Petra har genom åren irriterat sig på att hennes man har kunnat hänga med henne och ibland sprungit ifrån henne trots att han tränat mycket mindre än henne. Men det är fysiologiska skillnader mellan könen som förklarar detta.

Kan inte köra på samma träningsprogram
Av den anledningen så blir det väldigt fel om män och kvinnor följer samma träningsprogram mot samma mål. Vi är helt enkelt olika och det är inte rimligt att en kvinna klarar samma målsättning på samma mängd träning som en man. Kvinnor behöver oftast träna både mer styrketräning på grund av en minskad muskelmassa och behöver även både längre och tuffare pass för att klara av samma målsättning. Det kan tyckas orättvist, men när det kommer till träning så har vi inte fysiologiskt samma möjligheter.

Träningsprogram baserat på kön
Av den anledningen så har vi på Runacademy träningsprogram som skiljer sig åt beroende på kön. Vi är nämligen olika och har inte samma förutsättningar och det har vi också tagit hänsyn till. Vi har träningsprogram för bland annat nybörjare, mot milen, halvmaraton, maraton och även till alla Lidingöloppets lopp. Alla program skiljer sig åt beroende på om du är man eller kvinna.

Om du inte redan har skapat ett träningsprogram på vår medlemssida så rekommenderar vi att du gör det. Det både motiverar dig i träningen och ser till att du får variation i din träning. Just nu får alla nya kunder 20% på vår onlineträning. Erbjudandet gäller till 31 oktober 2021, använd koden onlinetraning.

Här förklarar vi hur våra träningsprogram fungerar:


Skriv en kommentar:

Din e-postadress kommer inte publiceras.