Juli 05, 2018
Amanda Nekby

Tina är löpcoach i vår löpargrupp i Mora och coachar alltid med ett leende på läpparna. Att springa är bland det bästa hon vet! För Tina handlar inte löpningen om tid eller prestige utan istället om att må bra och vara glad. Idag berättar Tina mer om hur hon hittade sin inre löparglädje!

Hur länge har du sprungit och hur kommer det sig att du började med löpträningen?
Jag är dansare i grunden och men slutade när jag gick ut gymnasiet år 2009. Då började jag lägga om träningen. Jag har alltid tyckt om långa promenader tillslut testade jag att löpa istället. Jag märkte att löpningen gav mig ett lugn och blev ett sätt för mig att varva ner från en ganska stressig vardag. År 2013 började jag studera till “Fjäll- och äventyrsledare” och det var då jag föll pladask för ultralöpningen. Det förenade äventyr med långdistanslöpning och sen dess har jag inte kunnat sluta! Nu har jag löpt långdistans i snart fyra år!

Vad är dina bästa tips för att hitta löparglädje?
Börja med att lämna att prestige åt sidan. Fokusera på att ha roligt och lämna gärna tidtagningen hemma. Känn ingen stress utan se till att njuta. Ta löpningen i ett långsamt tempo och stressa inte. Om man är ute och springer så är man en “löpare”, oavsett fart. Många är rädda för att kalla sig löpare men det handlar inte om tiden du springer på eller hur långt du springer. Det handlar om passion!


Tina fokuserar mer på att njuta än på fart och tiden när hon springer!

Du springer en hel del långlopp. Vad är dina bästa tips för att orka vara ute länge?
Jag hetsar inte utan springer i en takt som känns behaglig. Sedan under ett lopp så ökar jag efter halva distansen eller mot slutet om jag känner att jag har mycket krafter kvar. Så mitt råd till er är att inte stressa. Försök att istället fokusera på upplevelse av loppet. Att bara fokusera på tiden skapar för mycket stress tycker jag. Fokuserar du på upplevelsen kommer du njuta desto mera!

Ska du springa några lopp i sommar?
Ja det ska jag! Allra mest längtar jag till att åka till Island och köra Reykjavik marathon igen den 18:e augusti. Det blir även lite lopp hemma i Sverige också.  Jag ska även upp på Kebnekaise i sommar, men då blir det vandring. Men framförallt ligger fokus i att bygga upp kroppen inför nästa års löpäventyr som är “Crossing Finland” där jag löper genom landet från norr till söder. En sträcka på ca 140 mil. Efter en del sjukdomar så bygger jag  långsamt upp kroppen igen nu under 2018.

Vi önskar Tina lycka till i sommar med löpningen!


En kommentar
 1. Inspirerande läsning👍🏻
  Håller med dig om allt ifrån att inte stressa på till att det ska vara roligt😘
  Jag vet inte om jag någonsin kommer att bli “en sån” som gillar/uppskattar/fastnar för ultralöpning, men det låter
  Riktigt häftigt😅
  140 mil på hur lång
  Tid/dagar?

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: