Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Tips inför Midnattsloppet!

Publicerad

På lördag är det äntligen dags för Midnattsloppet och vi kommer att stå för uppvärmningen! Här kommer även några tips inför loppet.

 

Dagen innan loppet

Viktigt att äta bra
Tänk på att äta ordentlig frukost, lunch och middag, samt även äta ett eller två mellanmål.

Bra att röra på musklerna
Det är bra att dagen innan väcka kroppen och röra på sig lite med en kortare promenad eller om du är van löpare en lätt joggingtur på 15-20 minuter.

Förbered dig mentalt för loppet
Se dig själv klara av loppet och sträcka upp händerna när du tar dig i mål. Det kommer vara jobbigt och tufft men du kommer klara av det här.

Samma dag som loppet

Kom ihåg att fylla på med vätska och energi
Eftersom loppet går på kvällen är det väldigt viktigt att du får i dig både vätska och mat under dagen. Ät ordentlig frukost och lunch, men tänk att du sen till middag äter något som är mer lättsmält omkring 3 timmar innan start. Undvik därför en rejäl köttbit utan ät snarare en pastarätt, havregrynsgröt eller något liknande. Se till att du fyller på med lite extra vatten och är det jättevarmt under dagen kan det även vara bra att dricka sportdryck eller vätskeersättning för att få i dig salter.

Var på plats i tid
Se till att du är på plats i god tid så du kan lämna ifrån dig saker, värma upp, gå på toaletten och insupa stämningen.

Underskatta inte uppvärmningen
Det är viktigt att du värmer upp kroppen innan loppet för att du ska vara redo. Jogga gärna 5-10minuter innan du går in i startfållan och där får du sedan en kort uppvärmning tillsammans med Runacademy!

Ta det lugnt i början
Se till att du inte går ut för hårt i början. Det är lätt att starta för hårt och riskera att dra på sig mjölksyra, vilket kommer straffa sig längre fram i loppet. Se därför till att starta lite lugnare för att kunna öka tempot på slutet.

Ha lite koll på banprofilen så du vet lite hur jobbig banan är.
Det är bra att vara förberedd på när backarna kommer. Det är smart att hålla igen något när du springer uppför, om du tar i för hårt är annars risken att du springer dig stum i backarna och kan förlora mycket kraft när det sen går utför eller är plant. Håll igen och öka istället tempot när du springer nedför efter att ha nått toppen. Här har du oftast mer tid att tjäna!

Tänk på att du orkar mycket mer än vad du tror!
När du känner dig som tröttast och är helt slut – då har du egentligen endast nått 70 % av vad kroppen klarar av. Det är huvudet som stoppar oss först, för du har hela 30 % mer ork kvar. Du orkar alltid lite mer än vad du tror. Fortsätt kämpa du kommer att klara av det!

Det är lätt att komma i svackor under loppet
Det är mycket möjligt att du kommer i perioder av svackor där det känns extra tungt och jobbigt. Men det är helt normalt och det gäller då att kunna koppla bort dessa onda tankar. Bli inte rädd för onda tankar för de kommer inte stoppa dig. Oftast släpper de ganska fort och efter några hundra meter är du pigg igen. Det gäller bara att inte ge upp. Fortsätt kämpa.

Utnyttja vätskestationerna
Om du springer milen över 55 minuter är det extra viktigt att du får i dig vätska, speciellt om det är varmt ute. Du kommer tjäna tid på att stanna och dricka ordentligt än att stressa.

Njut och ha roligt av loppet
Det kommer vara mycket folk och trångt under vissa delar av banan.. Se till att du njuter av stämningen och får en njutbar upplevelse. Det viktigaste är inte hur fort du springer utan att du får ett fint minne från själva loppet!

Vi kommer även i år att hålla i uppvärmningen!

Vi kommer även i år att hålla i uppvärmningen!


Kommentarer avstängda.