Senaste nytt från Runacademy:

November 26, 2020

I dessa oroliga tider är det extra viktigt att ta hand om din hälsa och göra det du kan för att stärka ditt immunförsvar. Om du ger kroppen rätt möjligheter så kommer du att ha en större chans att klara dig och kroppen orkar även mer om du skulle bli sjuk. Här ger vi dig några tips som kommer hjälpa dig att hålla dig friskare!

1) Se till äta en näringsrik kost
En bra kost fylld av mycket grönsaker, fisk och fibrer stärker ditt immunsystem. Framförallt är det extra viktigt att få i sig antioxidanter som du hittar i färgrika grönsaker. Det är t.ex. bätte med röd paprika än att äta en grön paprika. Se till att du även boostar dig med extra D-vitamin då vintern med mindre solljus gör att vi får i oss alldeles för lite av den typen. För låga nivåer av D-vitamin gör att du lättare blir sjuk. Du hittar D-vitamin i fet fisk och ägg. Undvik gärna halvfabrikat som korv, färdiga köttbullar och olika varianter av snabbmat. Den typ av mat innehåller mycket mindre näring.

2) Extra viktigt att röra på sig!
Träning kommer göra din kropp mycket tåligare och immunsystemet stärks av träning. Se därför till att du får till minst tre träningspass i veckan. Det är även viktigt att få in vardagsmotionen. Om du ofta jobbar hemifrån så se till att du ändå kommer ut på några promenader varje dag.

3) Ge dig ut i friska luften
Det är nu extra viktigt att komma ut i frisk luft och det är inte bra att sitta inne hela dagarna. Vi har en lång vinter framför oss och vi behöver dagsljuset för att bygga upp våra nivåer av D-vitamin som man får från solen. Se därför till att du kommer ut under dagen och inte bara blir inne för att du jobbar hemifrån. Frisk luft gör att du även blir piggare samt orkar mer!

4) Prioritera sömnen
Sömnen har en stor betydelse för immunsystemet. Se till att du prioriterar den och gärna får minst 7-8h per natt. Om du har svårt att sova så ger det faktiskt effekt att bara ligga kvar i sängen och vila. Känner du dig trött så unna dig en powernap under dagen på bara en kvart – det ger större effekt än vad du tror!

5) Tvätta händerna ofta och noggrant
Det tåls att upprepas då det är lätt att ändå tappa rutinerna. Är du tillräckligt duktig på att tvätta händerna så minskar du också risken för att bli sjuk. Ett tips kan vara att även smörja in händerna med någon salva efter varje tvätt så du slipper bli så torr.

6) Undvik tobak och se över din alkoholkonsumtion.
Höga mängder alkohol så väl som tobak kommer förstöra dina antikroppar och bryter på så sätt ned ditt immunsystem.

7) Försök minska stressen
När du känner dig stressad ökar mängden kortisol som kommer göra att ditt immunförsvar sänks. Se därför över om det är något i ditt liv som du kan prioritera bort för att minska stressen. Även psykologisk stress som oro har en negativ inverkar. Tyvärr hjälper det inte att stressa upp sig för mycket kring allt som händer och du blir inte heller hjälpt av för stor oro. Andas och ta en dag i taget.

8) Gör saker som du tycker om
För att varva ner och hämta andrum är det extra viktigt i oroliga tider att få skratta och göra saker som du tycker om. Glädje och skratt har en stor positiv påverkan på ditt immunsystem. Försök därför att hitta grejer som du tycker om att göra. Ge dig ut i naturen, spela sällskapsspel eller något annat som gör att du skrattar och mår bra.

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: