Senaste nytt från Runacademy:

Oktober 14, 2020

Löpskolning är olika teknikövningar man gör för att förbättra sin löpteknik. Här ger vi dig tips på de tre vanligaste grundövningarna i löpskolning och är perfekt att lägga in som till exempel uppvärmning inför ett löppass.

Löpskolningsövningar innebär att du överdriver löpsteget som ska gå som ett hjul. Genom att överdriva rörelser är det lättare att sedan få till ett fint löpsteg. Övningarna är också bra för att förbättra koordination, spänst och styrka. Framförallt ger det bra styrketräning för vrister och vader där det är viktigt att vara stark som löpare.

När gör du löpskolningsövningar?
Löpskolningsövningarna är ett perfekt sätt att lägga in som en del i en uppvärmning inför ett tuffare intervallpass. Övningarna gör att du kommer igång ordentligt då du både får upp pulsen samt förebreder både muskler och nervsystemet för ett tuffare pass. Löpskolningsövningarna kan även läggas in under ett distanspass för att öva upp tekniken. Löpskolningsövningar kan även bli riktigt tufft om man gör dessa under en längre sträcka i en backe och kan på så sätt bli ett riktigt tuff kvalitétspass.

Oftast gör man en övning i ungefär 20 m med joggvila tillbaka. Varje övning brukar repeteras minst två gånger.
Lycka till!

Grundövningar
Här visas de tre vanligaste grundövningarna i löpskolning.

Tripping

Här ska du arbeta aktivt med vristerna och fötterna, jobba upp tå och rulla ner på häl. Jobba med korta, små steg och ta dig sakta framåt samtidigt som du pendlar med armarna.

Höga knän

Här ska du jobba på att få upp knälyftet till ca 45 grader och att du pendlar med armarna. Tänk på att ha en ståtlig hållning så att kroppen inte lutar bakåt.

Hälkick

Nu ska låret försöka vara så still som möjligt, knät ska peka neråt. Försök få fram höfterna i rörelsen.

Löpteknikkurs online
Vill du lära dig mer om löpskolning och hur du kan förbättra din löpteknik? Vi erbjuder löpteknikkurs online, läs mer här.

En kommentar
  1. Tydligt bra förklarat.Precis vad jag behövde se som nybörjare.. Stort tack 🙏.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: