Stäng

Runacademys blogg

Träningen ger mindre om du äter Ipren eller Voltaren!

Publicerad

Är du en person som ofta brukar ta tabletter så som Ipren, Voltaren eller Aspirin för att minska smärta och öka prestationsförmågan vid löpning eller annan träning? För det kan vara en enkel lösning, eller en så kallad ”kvick fix” för att dämpa den där ömmande träningsvärken eller det där onda knät som alltid spökar. Men kanske du borde du tänka till en extra gång innan du tar den tabletten nästa gång?

Forskning visar på att muskeluppbyggnad minskar!

I alla fall om man tittar på flertalet studier inom området. Studier har visat att användningen av antiinflammatoriska läkemedel bland idrottare används sex till tio gånger högre än hos vanliga befolkningen. Då många av oss ”motionärer” tränar väldigt hårt, flitigt och med höga ambitioner (även fast vi inte är elitidrottare) finns det en misstanke att så är fallet även hos många av oss motionärer. Det studier pekar på är att antiinflammatoriska läkemedel hämnar muskeluppbyggnad och styrka. Vi får helt enkelt inte de resultaten av träningen som vi skulle kunna få.

Men vad är antiinflammatoriska läkemedel?

Antiinflammatoriska läkemedel brukar också kallas för NSAID. Det är ett samlingsnamn för är läkemedel som är icke steroida och antiinflammatoriska. Med det menas att de innehåller aktiva substanser som dämpar kroppens reaktion om du har en inflammation. Får vi en skada frigörs enzymer som bildar bland annat ett hormonliknande ämne som kallas prostaglandiner som medverkar till att vi får en inflammation. Antiinflammatoriska läkemedel hämmar dessa enzym vilket gör att smärta, svullnad och ömhet minskar. Exempel på antiinflammatoriska aktiva substanser är acetylsalicylsyra (som finns i blanda annat i treo, aspirin, bamyl), diklofenak (som finns exempelvis i Voltaren) och ibuprofen (som finns i exempelvis Ipren). Källa: Läkemedelsverket

Det finns även läkemedel som lindrar smärta men inte är antiinflammatoriska. Den aktiva substansen är paracetamol som hämmar smärta och verkar febernedsättande. Dessa läkemedel hämnar inte (vad vi vet) muskeluppbyggnad och styrkeutveckling. Vilket är värt att veta om du har ont så som huvudvärk och vill lindra smärtan. (Källa: Vårdguiden 1177)

Vad händer när vi tar antiinflammatoriska läkemedel i samband med träning?

När vi springer riktigt snabbt eller styrketränar så använder vi kroppens muskler. Vid träning bryter vi ner musklerna och vi får en minskning i prestationsförmåga. Efter träningen när vi sen vilar och äter så frigörs en mängd olika hormoner och enzymer som ger en ökad proteinsyntes i musklerna. Det som händer i musklerna där är att de bygger upp sig och blir ännu starkare än innan träningspasset. Det studier har pekat på nu är att om du äter antiinflammatoriska läkemedel i samband med träning så dämpas proteinsyntesen och därmed hämnar muskeltillväxten. (Källa)

Vad blir då konsekvenserna av detta i längden?

En konsekvens av detta är att du ska vara vaksam över att du inte får det förväntade resultatet av din träning. Att bygga upp en stark och tålig kropp är jätteviktigt för att hålla sig skadefri i löpningen och utvecklas. Studier tyder på att antiinflammatoriska läkemedel gör att du inte får starkare muskler på samma sätt av din träning. Blir du inte starkare i kombination med en successivt ökad träningsmängd kan leda till överbelastningsskador. Vilket i sin tur kan leda till att man använder ännu mera av läkemedlet. Det blir helt enkelt en ond cirkel.

Hur ska man då tänka kring antiinflammatoriska läkemedel?

Antiinflammatoriska läkemedel kan absolut ha sin funktion och vara väl motiverat för att höja livskvalité och minska lidande hos den som har ont. Men har du ont i samband med träning är det viktigt att utreda vad smärtan beror på. Att ta smärtstillande gör ju att smärtan helt eller delvis försvinner och du kan träna på som vanligt. Men om du inte vet vad för typ av skada du har kan du göra skadan ännu värre.

Utred varför du har ont!

Det är  viktigt att om du har ont när du springer utreda vad smärtan beror på med hjälp av antingen en läkare, fysioterapeut eller naprapat. Att få rätt hjälp tidigt ökar dina chanser att snabbare sätta in rätt insatser för att rehabilitera skadan tidigt. Du slipper då ha ont och kan träna på utan läkemedel. Såklart är det tråkigt att inte kunna träna på det sätt man önskar, men att lösa problemet med att äta smärtstillande är inte en långsiktig lösning.


Kommentarer avstängda.