Senaste nytt från Runacademy:

Augusti 06, 2020

När man springer i ett högre tempo och börjar bli trött är det lätt att man tappar tekniken. Genom att påminna sig själv om löptekniken kan man spara på krafterna och tjäna tid. Löpningen blir dessutom mer skonsam så att du kan undvika skador som kan uppstå vid kontinuerlig felbelastning.

Här ger vi dig tre tips för att få till en bra löpteknik:

1) Stolt hållning! Många har ett stillasittande arbete där man tillbringar större delen av dagen sittande på möte eller framför en dator. Det är inte ovanligt att man då sjunker ihop med överkroppen och får en dålig hållning, som man även får med sig när man springer. Tänk på att slappna av i axlarna och få upp bröstet. På så sätt öppnar du upp luftvägarna och kan därmed andas lättare och syresätta musklerna bättre när du springer.

2) Hjälp till med armarna! Böj armarna så att du i armbågarna får en 90 graders vinkel. Tänk på att röra armarna längs med kroppen och att få bak armbågen. En effektiv armpendling kommer generera mer kraft och att spara dig mycket energi.

3) Korta ner steget! Är man ovan vid att springa, är det vanligt att man börjar springa på samma sätt som man går. När man går och vill höja tempot tar man längre steg och landar på hälen. Gör man samma sak när man springer kommer det att slita mer på lederna och bromsa kraften, då du landar framför kroppen. Tänk dig att du åker skidor – det blir mycket svårare att komma framåt om man sätter i stavarna framför kroppen. Tänk därför på att ta kortare steg, så att du landar under kroppen och därmed tar dig framåt på ett effektivt sätt utan att bromsa steget.

Löpteknik i våra löpargrupper
På i stort sett alla pass i våra löpargrupper är det mycket fokus på löpteknik där vi kör olika löpskolningsövningar. I början av terminen är det lättare övningar och sedan blir de svårare och mer utmanande under terminens gång. Du kommer få lära dig många nya övningar som kommer ge dig ett mer effektivt löpsteg, så häng med oss i höst!

Här kan du läsa mer om höstens löpargrupper.

Välj ort för info och anmälan:

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: