Senaste nytt från Runacademy:

Januari 12, 2021

The Uganda Athletes Fund Academy, UAFA, är en förening som hjälper unga talanger att kunna fortsätta med sin löpning, trots fattigdom. Vi på Runacademy har hjälp UAFA i flera år genom bidrag till mat, boende och möjlighet att fortsätta med sin träning. Genom vår pågående magutmaning har många av er också valt att bidra till UAFA, vilket är otroligt uppskattat och värdefullt. Ni tillsammans har redan samlat ihop över 50 000 kr, tack så jättemycket!

Vi har fått en liten pratstund med Nuulu Ndiwabene, grundaren av UAFA. Nuulu har själv bakgrund som en framgångsrik friidrottare inom sprint, med 400 m häck som specialitet med personbästa på  58.79 och med flera SM medaljer samt landslagsuppdrag bland sina meriter.

Hur kom det sig att du startade UAFA?
När jag lade friidrottsskorna på hyllan 2012 började en tanke om att hjälpa friidrottare i hemlandet Uganda att sakta men säkert växa fram.  Allt började med att jag ville skänka lite av mina grejer istället för att slänga, men det som fick mig att fortsätta var den responsen jag fick. Den var så positiv och jag såg hur glada idrottarna blev. Den glädjen går inte att beskriva!

Att få hjälpa andra som har det mycket svårare ger väldigt mycket tillbaka. Så småningom startade jag en friidrottsklubb och vi anlitade en tränare som kom 3ggr/dag. Ungdomarna kom för att träna sedan fick de lite mat efteråt samt dricka. I efterhand har man fått höra att denna måltid var den enda vissa fick för dagen. Så jag fick en ide om att starta camps en i kapchorwa på hög höjd och en i Kampala.

Jag driver klubben helt på min fritid och gör allt helt gratis utan att kräva något tillbaka. Varenda krona i går till att hjälpa ungdomar i Uganda mot en bättre framtid och alla pengar som vi får in går oavkortat till projektet. Förra året var tufft då jag fick lägga en hel del av budgeten själv och på grund av dålig ekonomi i klubben har det varit svårt att hjälpa så många jag önskat. Just nu är det i alla fall 20 ungdomar som är med i föreningen men jag hoppas så klart vi kan hjälpa ännu fler i framtiden, om vi får bättre ekonomi.

Hur ser livssituationen ut i Uganda och vad är det ni bidrar med?
Jag kommer själv från Uganda och har fortfarande en del av min familj kvar i landet. Uganda är ett fattigt land i Afrika där omkring 33% lever i rejäl fattigdom, 52% av befolkningen lever i slumområdena vid städerna och 25% är undernärda. Uganda har en ung befolkning, 78% är under 30 år och 50% är under 15 år.

Vad kommer denna insamling att betyda för er?
Insamlingen betyder jättemycket för både mig och ungdomarna. Tidigare har vi levt från månad till månad, men dessa pengar vi fått in kan vi ha en långsiktigt plan, äta bättre och mer varierat. Istället för två bra måltider/dag kommer vi kunna ha 3 bra måltider samt mellanmål. Som de flesta vet är kosten väldigt viktig för en idrottare speciellt om man tränar så mycket som ungdomarna gör.  Om det blir pengar över kommer de att användas till inköp av gasspis, så det går fortare att laga maten istället för kol som tar evigheter att bli varm.

Så här ser våra utgifter ut totalt för ca 10 ungdomar:
Mat ca 3.000 kr/månad
Hyra 3 rok 1.000 kr/månaden
Utrustning (skor, kläder, spikskor) ca 3.000 kr/år
Transport/boende/mat till tävlingar (per tävling): mellan ca 2.500 kr/månad
Massage för 10 st ca 200 kr totalt så ca 20 kr/st
Möbler till hemmet t.ex. fler sängar, matbord (nu sitter de på golvet och äter)
Oförutsedda utgifter ifall någon blir sjuk t.ex. malaria och behöver mediciner/träffa läkare som tillkommer.

Vad är din största förhoppning med Uafa?
Min vision för UAFA i framtiden är att föreningen ska kunna hjälpa ännu fler ungdomar och framförallt fler tjejer.  Slutmålet med The Ugandan Athletes Fund Academy är inte nödvändigtvis att skapa idrottare i världsklass utan handlar snarare om att hjälpa ungdomar från fattigdomen med hjälp av idrotten.

Även om man inte lyckas nå toppresultat så lär man sig en del viktiga verktyg som man kan ha nytta av i framtiden som att kämpa, hälsosam livsstil, lagarbete/samarbete, disciplin, hålla tider, hur man beter sig för att vara en förebild för andra, skriva och förhålla sig till ett kontrakt med mera. Det är många som tack vare sin idrott också kan lyckas få stipendium till universitet som de annars inte hade haft råd med då Universitet kostar i Uganda.

Skänk ett bidrag till The Ugandan Athletes Fund Academy
Under 3 års tid har vi på Runacademy stöttat The Uafa och vi valde att i vår pågående magutmaning uppmana vi dig att också ge ett bidrag. Varje krona kommer ha stor betydelse!
Bidra till insamlingen direkt genom att swisha valfritt belopp till 0739559301 (Går direkt till Nuulu) eller via följande insamlingssida: https://paypal.me/pools/c/8vc4BfTJ5u
Varje krona kommer ha stor betydelse, tack så jättemycket!

Stort Lycka till säger vi till Nuulu och hela UAFA!

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: